Glutengerelateerde klachten

GlutenBij personen met een vermoeden van glutensensitiviteit nemen symptomen significant toe na kortdurende inname van kleine hoeveelheden gluten.

 

Aan de studie namen 61 volwassen personen deel die geen coeliakie of een tarweallergie hadden. Wel dachten de deelnemers dat hun klachten gerelateerd waren aan de inname van gluten. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld. In de experimentele groep kregen ze gedurende een week dagelijks 4,375 gram gluten in capsulevorm toegediend en in de placebogroep kregen ze rijstzetmeel. Vervolgens volgden ze gedurende een week een glutenvrij dieet en werden ze in de andere groep ingedeeld.

 

Uiteindelijk waren er van 59 deelnemers alle gegevens bekend. De inname van gluten leidde tot significant meer symptomen in vergelijking met de placebo. Klachten van een opgeblazen gevoel en pijn in de darm waren significant erger nadat de proefpersonen in aanraking kwamen met gluten. Ook hadden ze significant meer last van depressieve klachten, niet helder kunnen denken en aften in de mond.

 

Al een kleine hoeveelheid gluten zorgt bij personen met het vermoeden van glutensensitiviteit voor beduidend meer klachten, zo blijkt uit de resultaten.

 

Referentie: Di Sabatino A, Volta U, [..], Corazza GR. Small Amounts of Gluten in Subjects with Suspected Nonceliac Gluten Sensitivity: a Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Cross-Over Trial. Clin Gastroenterol Hepatol 2015; S1542-3565(15)00153-6

 

Bron: https://www.ortho.nl/orthomoleculaire-bibliotheek/artikel/9637/Glutengerelateerde-klachten

 

 

Printversie Glutengerelateerde klachten

Comments are closed.