Ginkgo werkt eerder wel dan niet bij dementie

ginko-dementieOnderzoekers van de Peking University hebben alle klinische studies rond ginkgo biloba (bladextract) en cognitie op een rijtje gezet. Met elf negatieve studies en 17 positieve studies is er op het eerste gezicht geen duidelijk beeld van de werkzaamheid van ginkgo. Als we kijken naar studieduur en patiëntgroepen, dan spreken de cijfers wel in het voordeel van ginkgo.

 
Van de elf negatieve studies waren er slechts twee die langer dan 22 weken duurden, de meeste duurden 12 weken of minder. Zeven van die studies gebruikten een dosis van 120 mg extract of minder. In negen negatieve studies waren gezonde jonge deelnemers betrokken.

 

In de verzameling van 17 positieve studies ging het duidelijk anders aan toe. In elf namen deelnemers het extract langer dan 22 weken. Volgens twee studies werden de verbeteringen in cognitieve scores inderdaad pas significant tussen week 12 en week 24. In tien van de positieve studies namen deelnemers minstens 240 mg extract, de minimale dosis om therapeutisch effect te sorteren. Tot slot waren in het merendeel van de studies (13) oudere patiënten betrokken met een cognitief probleem, zoals dementie.

 

In negen landen waaronder Duitsland hebben experts ginkgo-extract opgenomen in de richtlijnen om milde vormen van dementie te behandelen. Dementie heeft een traag verloop en het effect van een behandeling kan veranderen in de loop van een degeneratieve ziekte zoals alzheimer. Langere onderzoeken zijn dus nodig.

 

Referentie:
Liu H, Ye M, Guo H. An Updated Review of Randomized Clinical Trials Testing the Improvement of Cognitive Function of Ginkgo biloba Extract in Healthy People and Alzheimer's Patients. Front Pharmacol. 2019; 10:1688 doi:10.3389/fphar.2019.01688

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4969

Comments are closed.