Gezond eten maakt je beter in álles

Wouter de Jong“Voeding is niet alles, maar zonder gezonde voeding is alles niets” - Wouter de Jong, voedings- en gezondheidsexpert, spreker, docent, natuurgeneeskundig therapeut, diëtist en (top)sportconsultant.

 

Voeding bepaalt in hoge mate ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Werkdruk, stress, vermoeidheid en ziekten, we proberen dit op allerlei manieren te voorkomen. In onze moderne, drukke maatschappij speelt voeding een belangrijker rol voor en in ons functioneren. In mijn praktijk Pro Active Medicine heb ik meer dan 1300 mensen ontvangen met allerlei gezondheidsvragen die ik de goede weg heb gewezen door hun voedingspatroon te optimaliseren.

 

Maar welke voeding is gezond?

De supermarkten bieden ons een woud aan producten aan, voor ieder wat wils. Tussen dat overdadige aanbod zit echter ook veel lekkere, maar ongezonde voeding. Het is daarom belangrijk om goed op te letten wat er in zit. Want willen we ons lichaam alleen vullen, of ons lichaam juist goed voeden?

Onze voeding moet voldoende vitaminen en mineralen bevatten, evenals hoogwaardige eiwitten, vezels en de juiste goede vetten.

Bij de keuze hebben voedingsmiddelen prioriteit die onbewerkt zijn, (liefst) zonder toevoegingen, bij voorkeur biologisch. Natuurlijk groente en fruit, maar ook gedroogde varianten en noten, zaden en pitten tellen mee, aangevuld met enkele dierlijke producten.
Biologische varianten zijn vrij van pesticiden en andere kunstmatige aanvullingen. Let eens op in de supermarkt welke producten vrij zijn van E621.
E-nummers zijn een Europese aanduiding, maar bieden geen garantie op gezond eten!

 

Water
Naast voeding is voldoende vochtinname minstens zo belangrijk voor een optimale gezondheid. (Gefilterd) water, verse (zelf geperste) sappen, thee en kokoswater behoren tot de meest gezonde dranken die genuttigd kunnen worden.

Mijn advies is om ’s ochtends eerst een halve liter water op kamertemperatuur te drinken voor een gezonde start. Dat lijkt wel heel veel maar echt, het is uitermate goed voor je darmen en daarmee de rest van je lichaam. Daarna zal de eerste maaltijd (het breken van het vasten - break-fast) zorgen voor de eerste belangrijke energievoorziening van de dag.

 

De beste investering is die in je gezondheid
Gezonde voeding verhoogt in grote mate de kwaliteit van ons welzijn: prestatieverbetering, energietoename, versterking van het immuunsysteem, verhoogde concentratie en uithoudingsvermogen. Wij hebben allemaal een eigen gezondheidsbankrekening: hoe meer wij eraan doen, hoe gezonder wij zijn en hoe hoger het saldo op je rekening. Gezonde mensen hebben veel wensen, zieken hebben er maar één... Want als je ziek wordt besef je pas hoe rijk je bent als je gezond eet en leeft!

 

Kortom: Gezond eten maakt je beter in álles!

 Printversie Gezond eten maakt je beter in álles

Comments are closed.