Eieren blijven voor controverse zorgen

eiVolwassenen die meer eieren eten hebben een hoger risico op hartziekte en overlijden. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers van de Northwestern University (Chicago) in de JAMA. De onderzoekers leggen de verklaring voor het verband volledig bij cholesterol, waarvan eieren een van de grootste bronnen zijn. Amerikaanse voedingsrichtlijnen (2015-2020 Dietary Guidelines for Americans) hebben de aanbeveling voor (lage) cholesterolinname sinds 2015 net weggelaten, dus de studie heeft de discussie rond eieren en cholesterol weer aangewakkerd.

 
De resultaten zijn berekend op basis van zes grootschalige cohortstudies met een totaal van bijna 30.000 deelnemers die gemiddeld 17 jaar gevolgd werden. Per 300 mg cholesterol dat iemand dagelijks inneemt, neemt het risico op hartziekte met 17% toe. Drie tot vier eieren per week is geassocieerd met een 6% (relatief) hoger cardiovasculair risico.

 

De toename van het risico is dus erg bescheiden, voor de onderzoekers is de studie wel het signaal om consumptie van eieren te matigen. "Onze studie toonde dat wanneer twee personen precies hetzelfde voedingspatroon volgen en eierconsumptie het enige verschil is, dan konden we het effect van die eieren op hartziekte direct meten", verklaart een van de onderzoekers, Norrina Allen.

 

Referentie:
Zhong VW, Van Horn L, Cornelis MC et al. Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality. JAMA. 2019 Mar 19;321(11):1081-1095

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4272

Comments are closed.