Dubieus effect van calcium op atherosclerose

AtheroscleroseHet gebruik van calciumsupplementen verhoogt het risico van aderverkalking (atherosclerose). Daarentegen heeft een hoge totale inname van calcium juist een beschermend effect tegen atherosclerose.

 

Er namen 5448 volwassenen deel aan de Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. Ze waren in de leeftijd van 45 tot 84 jaar en hadden bij aanvang geen hart- of vaataandoening. Aan de hand van voedingsvragenlijsten werd de inname van calcium vanuit de voeding bepaald. Ook werd nagegaan of en hoeveel calcium ze binnenkregen door het gebruik van supplementen. Op basis van de calciuminname werden ze in groepen verdeeld. Aan het begin van de studie werd de mate van calcificatie van de kransslagaders gemeten. Dit was ook het geval bij 2742 deelnemers na een volgperiode van tien jaar.

 

Vrouwen kregen gemiddeld meer calcium binnen dan mannen. Er waren 1567 deelnemers die bij aanvang van de studie geen calcificatie van de kransslagaders hadden. Hoe hoger hun totale calciuminname, hoe minder kans deze deelnemers hadden om atherosclerose te ontwikkelen. Personen die dagelijks 1169 mg calcium binnenkregen hadden met 14% minder kans op atherosclerose. Bij een calciuminname uit de voeding van gemiddeld 2157 mg per dag nam het risico van atherosclerose met 26% weer significant af. Daarentegen bleek de inname van calcium enkel vanuit supplementen het risico van atherosclerose met 22% significant te verhogen.

 

Het gebruik van calciumsupplementen lijkt atherosclerose in de hand te werken. Daarentegen heeft een zeer hoge inname van calcium uit vooral voeding een beschermend effect en verkleint de kans op verkalking van de kransslagaders.

 

Referentie:

Anderson JJ, Kruszka B, [..], Michos ED. Calcium Intake From Diet and Supplements and the Risk of Coronary Artery Calcification and its Progression Among Older Adults: 10-Year Follow-up of the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA). J Am Heart Assoc 2016; 5(10)

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.