Dikkere buik door lightdrank

lightWie veel lightdrank (suikervrije frisdrank) nuttigt heeft grote kans een dikkere buikomvang te krijgen.

 

De studie werd uitgevoerd in Texas. Er namen 749 Amerikanen van 65 jaar en ouder deel aan de studie. De deelnemers werden gedurende meer dan negen jaar gevolgd. Aan het begin van de studie en bij drie vervolgonderzoeken werd de lengte, het gewicht en de buikomvang gemeten. Tevens werd de inname van lightdrank geregistreerd. Uiteindelijk waren van 375 personen alle gegevens bekend.

 

De buikomvang van personen die regelmatig lightdrank consumeerden bleek bij ieder vervolgonderzoek met het drievoudige significant toe te nemen in vergelijking met personen die geen lightdrank dronken (toename van 2,11 cm versus 0,77 cm). Voor personen die dagelijks suikervrije frisdrank nuttigden nam de buikomvang iedere keer gemiddeld met 3,04 cm toe. Er was hierbij bovendien gecorrigeerd voor andere beïnvloedende factoren. Over de hele volgperiode nam de buikomvang van personen die nooit, af en toe en dagelijks lightdrank consumeerden met respectievelijk 2 cm, 5 cm en 8 cm toe.

 

Hoewel lightdrank vaak wordt gezien als een goed alternatief voor suikerhoudende frisdrank, blijkt dat regelmatige consumptie gerelateerd is aan een toename van de buikomvang en daarmee een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

 

Referentie:
Fowler SP, Williams K, Hazuda HP. Diet Soda Intake Is Associated with Long-Term Increases in Waist Circumference in a Biethnic Cohort of Older Adults: The San Antonio Longitudinal Study of Aging. J Am Geriatr Soc 2015; 63(4):708-15

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.