Curcuma bij leeftijdsgebonden maculadegeneratie

CurcumaLeeftijdsgebonden maculadeneratie is een progressieve oogaandoening waarbij de gele vlek (de macula) in het oog steeds minder goed functioneert doordat bloedvaatjes in het oog lekken of slecht functioneren onder invloed van een verhoogde productie van vasculair endothelial growth factor (VEGF). Het gezichtsvermogen gaat hierdoor langzaam achteruit. Een risicofactor voor het ontstaan van maculadegeneratie is onder andere een verhoogde belasting met vrije radicalen of een verlaagde antioxidantstatus. Wetenschappers hebben daarom gekeken of een voedingssupplement met antioxidanten, waaronder curcuma, de ontwikkeling van leeftijdsgebonden maculadegeneratie kan remmen.
 
De onderzoekers voerden een retrospectief onderzoek uit waarbij patiënten uit een oogziekenhuis in Italië geselecteerd werden. De patiënten hadden allen maculadegeneratie en ontvingen hiervoor ooginjecties om nieuwvorming en lekkage van de bloedvaten in het oog te remmen (VEGF-remmers). Achttien patiënten gebruikten naast de ooginjecties een supplement met daarin 200 mg curcuma (190 mg curcuminoïden), 20 mg resveratrol, 100 mg N-acetyl-cysteïne en 6 mg zink. De controlegroep werd gevormd door 24 patiënten die uitsluitend de injecties hadden ontvangen. Mensen die het curcuma-supplement hadden gebruikt, bleken een significant beter gezichtsvermogen te hebben. Bovendien hadden zij op termijn minder injecties nodig dan de mensen in de controlegroep, respectievelijk vier in de curcumagroep ten opzichte van zeven in de controlegroep. De dikte van de macula verschilde niet tussen de twee groepen. De wetenschappers concluderen dat gebruik van het curcuma-supplement veilig en effectief was en dat curcumine mogelijk een goed adjuvans is bij gebruik van VEGF-remmers om leeftijdsgebonden maculadegeneratie te remmen.
 
Referentie:
Allegrini, D., Raimondi, R., Angi, M., Ricciardelli, G., Montericcio, A., Borgia, A., & Romano, M. R. (2021). Curcuma-Based Nutritional Supplement in Patients with Neovascular Age-Related Macular Degeneration. Journal of Medicinal Food.
 
Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/curcuma-bij-leeftijdsgebonden-maculadegeneratie.html

Comments are closed.