Cranberry en effect op het geheugen

Ginkgo-geheugenSuppletie van gevriesdroogde cranberry gedurende twaalf weken kan het geheugen van gezonde ouderen significant verbeteren. Zo concluderen wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum, de Norwich Medical School en de Universiteit van Parma. De bes verbetert de doorbloeding in specifieke hersengebieden die betrokken zijn bij geheugenfuncties.

In een samenwerkingsverband tussen universiteiten in Nederland, Italië en het Verenigd Koninkrijk is er gekeken naar de effecten van langdurige consumptie van cranberry’s op de hersengezondheid van ouderen. Bij het ouder worden neemt de kans op cognitieve achteruitgang toe. Gezonde voeding en eventuele suppletie zouden dit proces mogelijk kunnen remmen. Cranberry’s zijn zeer rijk aan polyfenolen; plantenstoffen die een steeds grotere bekendheid krijgen voor hun beschermende werking tegen ouderdomsgerelateerde neurodegeneratie.

Beter geheugen en betere hersendoorbloeding

Om de effecten van cranberry’s op de hersengezondheid te onderzoeken, keken de wetenschappers naar 60 gezonde ouderen tussen de 50 en 80 jaar. De helft van de deelnemers kreeg gedurende twaalf weken tweemaal daags 4,5 gram gevriesdroogde cranberrypoeder van de gehele bes. Dit komt overeen met 100 gram verse cranberry’s met daarin 281 mg proanthocyanidinen, een groep polyfenolen. De andere helft kreeg een placebo.
De deelnemers deden aan het begin en eind van de studie verschillende cognitieve testen. Daarnaast kregen ze een MRI-scan van de hersenen en werd er bloed afgenomen.

Cranberry-gebruik gedurende twaalf weken was geassocieerd met verbeteringen in het visueel episodisch geheugen (het geheugen voor persoonlijke gebeurtenissen) in vergelijking met placebo.
De MRI-scan liet zien dat bepaalde hersengebieden (de entorhinale cortex, de nucleus accumbens en de nucleus caudatus) beter doorbloed werden, dan bij de mensen die placebo hadden gekregen. Deze hersengebieden zijn betrokken bij het geheugen, wat een verklaring kan zijn voor de verbeterde cognitieve prestaties in de cranberry-groep.
Er werden geen verschillen gevonden in de BDNF-concentratie, een marker voor neuronale overleving.

Tot slot hadden de deelnemers die cranberry hadden gekregen na twaalf weken een significant lagere LDL-cholesterolwaarde, dan de mensen die hde placebo hadden gebruikt. Cranberry lijkt dus ook invloed te hebben op het cholesterolgehalte.

Gebruik van de hele cranberry

Het gebruik van cranberry’s gedurende twaalf weken verbetert het episodisch geheugen en de neurale functie bij gezonde ouderen. Het gevriesdroogde poeder van de hele cranberry is rijker aan polyfenolen dan cranberrysap. Bovendien bevat het geen suiker. Gebruik van de hele bes, of een supplement waarin de gehele bes is gebruikt, is daarom aan te raden.

Referentie:

Flanagan E, Cameron D, Sobhan R, et al. Chronic consumption of cranberries (Vaccinium macrocarpon) for 12 weeks improves episodic memory and regional brain perfusion in healthy older adults: A randomised, placebo-controlled, parallel-groups feasibility study. Frontiers in Nutrition 2022:992.

Bron: Springfield Nutra

Comments are closed.