Consumptie van noten helpt mannelijke vruchtbaarheid

NotenHet eten van noten stimuleert de spermakwaliteit, zo blijkt uit recent onderzoek. Deze bevinding is consistent met de resultaten van eerdere studies, die het voedingspatroon van mannen bestuderen in relatie tot hun vruchtbaarheid.

 

Onvruchtbaarheid is een wereldwijd probleem en beïnvloedt 15% van alle stellen in de vruchtbare leeftijd. In een kwart van deze gevallen is de man, vaak vanwege afgenomen spermakwaliteit, verantwoordelijk voor de onvruchtbaarheid.
Het eten van noten kan de spermakwaliteit significant verbeteren, zo blijkt uit onderzoek van de Spaanse Rovira i Vrigili University. [1] Hierbij benadrukken de onderzoekers overigens wel dat de deelnemers aan deze studie, gezonde, vruchtbare mannen waren. Voor mannen die worstelen met hun vruchtbaarheid moeten de potentiële voordelen van het eten van noten nog worden onderzocht, geven zij aan. De studieresultaten zijn onlangs gepresenteerd op een congres van de European Society of Human Reproduction and Embryology in Barcelona.

 

60 gram noten per dag

Voor de studie werden 119 mannen in de leeftijdscategorie van 18 tot 35 jaar aangeworven, die werden verdeeld in twee groepen: een groep at veertien weken lang 60 gram amandelen, hazelnoten of walnoten per dag, als aanvulling op hun gewone westerse eetpatroon, terwijl de tweede groep geen noten at.
Na veertien weken liet de eerste groep (die noten at) een significante verbetering in de spermakwaliteit zien: het aantal zaadcellen nam toe, evenals de vitaliteit, de bewegingssnelheid en de vorm van de zaadcellen. En dit zijn allemaal parameters die geassocieerd worden met mannelijke vruchtbaarheid. Bovendien was er ook een significante vermindering van het niveau van DNA-fragmentatie, een maatstaf die eveneens in verband wordt gebracht met mannelijke vruchtbaarheid.

 

Gezond eetpatroon helpt conceptie

Betekent dit dat mannen die graag een kind willen noten moeten toevoegen aan hun dieet? De onderzoekers zijn voorzichtig, maar wijzen er tegelijkertijd op dat er in de literatuur steeds meer bewijs te vinden is dat een gezond eetpatroon, onder meer met noten, de conceptie kan helpen. [2] Hierbij baseren ze zich ook op een systematische review die zij zelf in 2017 hebben gedaan, samen met het Pere i Virgili Health Research Institute. Hierin hebben ze alle observationele studies naar spermakwaliteit en mannelijke vruchtbaarheid in relatie tot dieet, voeding en nutriëntenconsumptie onder de loep genomen. [3] Uit deze review bleek dat een lage spermakwaliteit vaak geassocieerd is met een overmaat aan verzadigde vetzuren en transvetten en een gebrek aan omega-3 vetzuren, vitamine C, E, betacaroteen, selenium, zink, cryptoxanthine en lycopeen. Oftewel: diëten die rijk zijn aan rood en bewerkt vlees, soja, aardappelen, volvette zuivel, kaas, alcohol, suikerrijke frisdranken en snoep leiden tot een verminderde spermakwaliteit. Terwijl voeding met veel vis, schaal- en schelpdieren, vitamine D en foliumzuur, granen, noten, groenten en fruit in dit verband juist gunstig zijn. Hierbij dient te worden aangetekend dat wij aanbevelen niet te veel granen te eten.

 

Andere onderzoeken met walnoten

Verder laat een ander onderzoek uit 2017 bij muizen zien dat een met walnoten verrijkt dieet de spermakwaliteit kan verbeteren door de lipideperoxidatie te verminderen, een proces dat de celmembranen van spermacellen kan beschadigen. [4] Deze membranen zijn vooral gemaakt van meervoudig onverzadigde vetten (PUFA’s), en walnoten zijn het rijkst aan PUFA’s (30 gram walnoten bevat zo’n 13 gram PUFA’s van het totale vetgehalte van 18 gram).
Deze bevindingen onder muizen worden ook weer ondersteund door eerdere studies die aangeven dat walnoten een sleutelnutriënt zouden kunnen zijn voor de spermafunctie. Zo kwam uit een gerandomiseerde gecontroleerde trail (RCT) onder 117 mannen naar voren dat de helft van deze groep mannen, die 75 gram walnoten per dag at, een duidelijk verbeterde spermakwaliteit kreeg. [5]

 

Conclusie

De resultaten van deze verschillende onderzoeken laten zien dat het volgen van een gezond dieet met als belangrijk onderdeel een dagelijkse portie (wal)noten, de zaadkwaliteit van mannen significant kan verhogen.

 

Referenties:

[1] Abstract O-238, Wednesday 4 July 2018: Effect of nut consumption on semen quality and functionality in healthy males: a randomized controlled trial
[2] https://medicalxpress.com/news/2018-07-diet-rich-nuts-sperm-motility.html
[3] Albert Salas-Huetos et al, Dietary patterns, foods and nutrients in male fertility parameters and fecundability: a systematic review of observational studies, Human Reproduction Update (2017). DOI: 10.1093/humupd/dmx006 [4] Lauren S. Coffua et al, Effectiveness of a walnut-enriched diet on murine sperm: involvement of reduced peroxidative damage, Heliyon (2017). DOI: 10.1016/j.heliyon.2017.e00250
[5] Robbins WA, Xun L, FitzGerald LZ, et al. Walnuts improve semen quality in men consuming a Western-style diet: randomized control dietary intervention trial. Biol Reprod. 2012;87(4):101

 

Bron: Naturafoundation

Comments are closed.