Chroom en bloedglucose: meta-analyse

BloedsuikerChroomsupplementen hebben een gezondmakende invloed op glucoseparameters, triglyceriden en HDL-niveau, dat stelt een nieuwe meta-analyse vast uit Thailand. Chroom verhoogt de werking van insuline op het niveau van de insulinereceptoren, waardoor bloedglucose beter door de spiercellen opgenomen wordt. Glucose dat in het bloed opstapelt, is toxisch.

 

De daling van HbA1c-niveau van -0,60 % is van dezelfde grootteorde als wat met antidiabetische medicatie (alfaglucosidaseinhibitor, DPP-4-remmers) te bereiken valt. Eerder gedane meta-analyses maakten ook melding van een betere controle over de bloedglucose, maar dit was de eerste keer dat de effecten op bloedlipiden significant waren. Het feit dat vele patiënten al cholesterolverlagers nemen, kan het minder uitgesproken effect op lipiden verklaren.

 

De meest gebruikte chroompreperaten zijn chroompicolinaat en gistchroom met een dagelijkse dosis van 200 tot 1000 microgram chroom. Chroom heeft het grootste effect bij patiënten die een HbA1c groter dan 8 % hebben.

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/854

 

 Printversie Chroom en bloedglucose meta-analyse

Comments are closed.