Chondroïtinesulfaat doet niet onder voor NSAID bij artrose

Artrose-KnieOp de jaarlijkse bijeenkomst van de American College of Rheumatology in San Francisco werden onlangs de resultaten bekend gemaakt van een nieuwe studie naar het effect van chondroïtinesulfaat bij patiënten met artrose aan de knie. Opvallend hieraan was dat het verlies van gewrichtskraakbeen in de knie afgeremd werd door chondroïtinesulfaat. Dit is de eerste studie waarin chondroïtinesulfaat superieur bleek te zijn boven het medicijn celecoxib.

 

Bovendien bleken in deze nieuwe studie de ziektesymptomen even goed te verbeteren met chondroïtinesulfaat als met celecoxib. Canadese onderzoekers uit Montreal voerden de studie uit bij 194 patiënten met artrose aan de knie, met ontstoken gewrichts- slijmvliezen. Zij gaven de ene helft van de deelnemers 1200 mg chondroïtinesulfaat per dag en de andere helft dagelijks 200 mg celecoxib. De studie duurde twee jaar.

 

Celecoxib, een NSAID, is een sterke ontstekingsremmer en pijnstiller die bij reuma en artrose toegepast wordt.

 

Na 12 en 24 maanden hadden patiënten die chondroïtine kregen duidelijk minder kraakbeenverlies in het kniegewricht dan patiënten die celecoxib kregen. Daarnaast had 51% van de chondroïtinegroep na 24 maanden minder last van een gezwollen kniegewricht met vochtophoping dan in het begin. In de celecoxibgroep was dit bij 39% het geval. Chondroïtinesulfaat en celecoxib bleken even effectief te zijn in het verminderen van ziektesymptomen, zoals pijn en functie- beperking van de knie. Dit werd gemeten met behulp van de WOMAC-en de VAS-schaal. De vermindering in pijn was 43% tot 48% voor chondroïtinesulfaat en 54% tot 55% voor celecoxib. Ook de hoeveelheid paracetamol, die de deelnemers als extra pijnstiller mochten gebruiken, verschilde niet in beide groepen.

 

De onderzoekers concluderen dat de resultaten belangrijk zijn met het oog op het langdurige gebruik van ontstekingsremmers bij knie-artrose. Chondroïtinesulfaat is veilig in gebruik en kent niet de bijwerkingen van NSAID’s op het maag-darmkanaal en het hart. Bovendien heeft chondroïtinesulfaat het voordeel dat het vooral ook het gewrichtskraakbeen beschermt en de ziekteprogressie afremt en niet alleen de pijn vermindert.

 

Literatuur:

Pelletier JP, Raynauld JP, Beaulieu A, et al. In a Two-Year Double-Blind Randomized Controlled Multicenter Study, Chondroitin Sulfate Was Significantly Superior to Celecoxib at Reducing Cartilage Loss with Similar Efficacy at Reducing Disease Symptoms in Knee Osteoarthritis Patients [abstract]. Ar - thritis Rheumatol. 2015; 67 (suppl 10). [Zie ook: http://acrabstracts.org/meetings/2015-acrarhp-annual-meeting/?alpha=]

 

Bron: Nieuwsbrief Springfield

 

 Printversie Chondroïtinesulfaat doet niet onder voor NSAID bij artrose 

 

Comments are closed.