Cashew verhoogt HDL-cholesterol en verlaagt bloeddruk

CashewDertig gram cashewnoten per dag verhoogt de HDL-cholesterol en verlaagt de systole-bloeddruk bij Indiase patiënten die aan diabetes type 2 lijden. Dat vond internationaal onderzoek waaraan de Amerikaanse professor in de epidemologie en voeding Walter Willett ook meewerkte. Op andere metabole parameters, zoals gewicht, suiker- en insulinespiegel en bloedvetten had cashewnoten geen impact. Zowel de controlegroep als de cashewgroep volgden een aangepast dieet specifiek voor diabetespatiënten.

 

Indiërs zijn notoir slechte noteneters. In de jaren zeventig lag de gemiddelde inname van noten amper op 8 gram per dag. De misvatting is nog steeds dat noten dikmakers zijn vanwege hun caloriegehalte. Deze studie toonde echter geen toename in gewicht, ondanks dat deelnemers in de cashewgroep wel meer calorieën innamen.

 

Een ander kenmerk van de Indiase bevolking is dat ze een lage HDL-cholesterol heeft. Voor elke 1 %-toename van HDL-cholesterol mag men een 3 %-reductie in hart- en vaatziekte verwachten, zo blijkt uit vorige studies. In deze studie was de HDL-cholesterol met 4 % toegenomen. Vetzuren in cashewnoten zijn voor 60 % enkelvoudig onverzadigd.

 

Referentie
Mohan V, Gayathri R et al. Cashew Nut Consumption Increases HDL Cholesterol and Reduces Systolic Blood Pressure in Asian Indians with Type 2 Diabetes: A 12-Week Randomized Controlled Trial. J Nutr. 2018 Jan 1;148(1):63-69

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/3464

Comments are closed.