Breedspectrum probioticum onderdeel van een gezonde lifestyle

probioticaBij elke gezonde levensstijl hoort een breedspectrum, hooggedoseerd probioticum. Dit blijkt uit onderzoek aan de Griffith School of Medicine in Australië. Naast een effect op allergieën en ontstekingen blijken probiotica namelijk een bloeddrukverlagend effect te hebben. Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Hypertension van de American Heart Association (de Amerikaanse hartstichting)

 

Veel onderzoek naar het effect van probiotica op de bloeddruk is nog niet gedaan. Maar de eerste resultaten stemmen positief.

 

“De kleine verzameling studies die we hebben bekeken, laat zien dat regelmatige consumptie van probiotica onderdeel kan zijn van een gezonde levensstijl. Probiotica blijken te helpen bij het verlagen van een hoge, maar ook bij het behoud van een normale bloeddruk”, aldus de onderzoekers.

 

Voor de review werden negen gerandomiseerde, klinische onderzoeken geanalyseerd. In totaal leverde dit goede gegevens op over 543 volwassenen met normale en verhoogde bloeddruk. De consumptie van probiotica bleek de bovendruk gemiddeld met 3,56 mm Hg te verlagen, de onderdruk met gemiddeld 2,38 mm Hg. Hoe hoger de bloeddruk, hoe groter het effect. Bij verhoogde bloeddruk (boven 130/85) werd het effect extra goed merkbaar. Bij personen die geen probiotica namen, bleven deze effecten uit.

 

Uit het onderzoek blijkt dat er minstens 10 x 9 tot 10 x 11 (tien tot de macht elf) kolonievormende eenheden (CFU) per dag moeten worden geconsumeerd. Minder had geen effect op de bloeddruk. Bovendien worden effecten pas merkbaar na minimaal 8 weken van gebruik. Tot slot blijkt meer ook beter: hoe meer stammen in het probioticum, hoe groter het effect.

 

"We denken dat probiotica de bloeddruk kunnen verlagen omdat het gunstige effecten heeft op onder andere totaalcholesterol en LDL-cholesterol, verlaging van bloedsuikerwaarden en insulineresistentie. Ook denken we aan een effect op het hormonale systeem dat de bloeddruk en de vochtbalans reguleert”, aldus de onderzoekers.

 

Bron
Saman Khalesi, Jing Sun, Nicholas Buys, Rohan Jayasinghe, Effect of Probiotics on Blood Pressure A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized, Controlled Trials, Hypertension 2014 Oct.

 

Printversie Breedspectrum probioticum onderdeel van een gezonde lifestyle

 

Comments are closed.