Borstkankersterfte gerelateerd aan vitamine D-status

BorstkankerBij vrouwen met borstkanker blijkt de vitamine D-status van invloed op het sterfterisico. Een vitamine D-status van 75 nmol/l verkleint de sterftekans met de helft. Dit blijkt uit een meta-analyse.

 

Er werden vijf studies geïncludeerd met een totaal van meer dan 4000 vrouwen met borstkanker. Er waren gegevens bekend over de vitamine D-status op het moment van diagnosestelling. De vrouwen werden gemiddeld gedurende negen jaar gevolgd.

 

Vrouwen met een vitamine D-spiegel van 75 nmol/l hadden met de helft significant minder kans op overlijden in vergelijking met vrouwen met een inadequate vitamine D-spiegel van gemiddeld 43 nmol/l.

 

Volgens de wetenschappers is het van belang dat bij de behandeling van borstkankerpatiënten aandacht komt voor de vitamine D-status. Bij een vitamine D-tekort moet met behulp van suppletie gestreefd worden naar een optimale vitamine D-spiegel tussen 75 en 200 nmol/l.

 

Literatuur:
Mohr SB, Gorham ED, Kim J, et al. Meta-analysis of vitamin D sufficiency for improving survival of patients with breast cancer. Anticancer Res. 2014 Mar;34(3):1163-6.

 

Bron: Ortho.nl

 

  Printversie Borstkankersterfte gerelateerd aan vitamine D-status

Comments are closed.