Blijf scherp met groene bladgroenten en bessen

hersenvoerGezonde plantaardige voeding rijk aan bladgroenten en bessen zorgt op de lange termijn voor een betere hersengezondheid en kan volwassenen van 40 jaar en ouder mentaal jonger houden. Dat blijkt uit het rapport Brain Food: GCBH Recommendations on Nourishing Your Brain Health van de American Association of Retired Persons (AARP), die altijd bezig is met het promoten van een gezond voedingspatroon. Meer dan 2000 Amerikanen van 40 jaar en ouder werden online geïnterviewd door een kennispanel.

 

De AARP publiceerde de volgende bevindingen: hoe meer porties groenten en fruit worden geconsumeerd, des te beter is de hersengezondheid en het gerapporteerde mentale welzijn. Vier van de tien volwassenen (40-plus) consumeerden de door het Amerikaanse ministerie van landbouw aanbevolen hoeveelheid fruit (1,5-2 kopjes per dag) en groenten (2-3 kopjes per dag), maar bijna niemand consumeerden genoeg zuivel (3 kopjes per dag), graanproducten (5-7 porties per dag) of eiwit (5-6 porties per dag).

 

Bijna negen op de tien volwassenen zeggen dat ze een gezond dieet zouden volgen, als ze zich ervan bewust zouden zijn dat het hun risico op cognitieve achteruitgang, hartaandoeningen of diabetes zou kunnen verminderen. Meer dan 60 % van de 40-plussers zei dat ze meer vis en minder rood vlees en zuivelvet zouden eten, als ze wisten dat het de hersengezondheid bevorderde. Circa 40 % gaf aan gezond eten te moeilijk en te duur te vinden. Meer dan de helft (51 %) zou willen dat hun arts een gezond dieet aanbeveelt, maar weinig artsen (10 %) doen dat.

 

Als aanbevelingen voor een goede hersengezondheid worden genoemd: eet voldoende bessen, bladgroenten en andere verse groenten, maar ook vis en andere zeevruchten, noten (met mate) en gezonde vetten zoals extra vierge olijfolie. Ook aanbevolen worden andere fruitsoorten, bonen, kip, granen en (magere) zuivelproducten. En beperk de hoeveelheid gefrituurde voeding, bewerkte voedingsmiddelen, rood vlees, zout en volvette zuivelproducten zoals kaas en boter. Wees tot slot matig met alcohol, want te veel alcohol schaadt de hersengezondheid.

 

Referentie:
Mehegan L, Rainville C, Skufca L. 2017 Brain Health and Nutrition Survey. Washington DC: AARP Research. Jan 2018. doi:10.26419/res.00187.001

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/3432

Comments are closed.