Bewegen na borstkanker krachtig medicijn

BorstkankerJaarlijks krijgen meer dan twee miljoen vrouwen wereldwijd de diagnose borstkanker. Bewegen blijkt een krachtig middel te zijn om de kans op overleven te beïnvloeden. Het gaat hierbij niet alleen om intensief sporten. Ook milde beweging in het dagelijks leven helpt.
 
Dit blijkt uit een systematische samenvatting van 26 studies, uitgevoerd door een groep Canadese onderzoekers. Ze bestudeerden studies waarin na de borstkankerdiagnose lichaamsbeweging of sport werd ingezet. Ze analyseerden de mentale gezondheid en de overlevingskansen van de deelneemsters aan deze studies en vatten die samen in hun publicatie in het vaktijdschrift Cancer Epidemiology.
 
In het algemeen leidde lichaamsbeweging na de diagnose tot een afname van 37 procent in het percentage borstkankerspecifieke sterfte. Het sterftecijfer door alle oorzaken was met 39 procent gedaald door matige lichamelijke activiteit op te nemen als onderdeel van de dagelijkse routine.
 
Bovendien voelden vrouwen zich mentaal beter: er werden aanzienlijke verbeteringen op depressieniveaus vastgesteld. Lichamelijke activiteit na de diagnose leidt dus tot een afname van depressiescores. Dit maakt beweging een eenvoudig en krachtig middel om de kans op overleving na borstkanker te vergroten door dit in het dagelijks leven te integreren. Een ochtendwandeling maken, op de fiets boodschappen doen, de trap nemen in plaats van de lift. Als er zeker een uur per dag mild bewogen wordt, heeft dat een positief effect op de stemming en de overlevingskans.
 
Referrentie:
Salam A, Woodman A, Chu A, Al-Jamea LH, Islam M, Sagher M, Sager M, Akhtar M. Effect of post-diagnosis exercise on depression symptoms, physical functioning and mortality in breast cancer survivors: A systematic review and meta-analysis of randomized control trials. Cancer Epidemiol. 2022 Jan 25;77:102111. Epub ahead of print. PMID: 35091272.
 
Bron: https://www.vnig.nl/nieuws/wetenschap/bewegen-na-borstkanker-krachtig-medicijn.html

Comments are closed.