Betere sportprestatie met groene thee-extract

Groene theeSuppletie met een cafeïnevrij groene thee-extract verbetert de verbranding en de sportprestatie van recreatiesporters.

 

Er namen veertien actieve mannen aan de studie deel. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 21 jaar, een gemiddeld gewicht van 76 kg en een vetpercentage van gemiddeld 17%. De mannen kregen willekeurig gedurende vier weken een groene thee-extract of een placebo. Het extract bevatte 571 mg groene thee (cafeïnevrij) met 400 mg van de werkzame stof EGCG. De mannen werd gevraagd om driemaal per week gedurende een uur te fietsen met een matige intensiteit. Voor aanvang van de studie, na twee en vier weken voerden de mannen een inspanningstest van veertig minuten uit. Met behulp van indirecte calorimetrie werd de verbranding van vetten en koolhydraten gemeten. In het bloed werd voor en na de inspanning de totale vetzuurconcentratie bepaald.

 

De snelheid van de vetzuuroxidatie nam na vier weken onder invloed van het groene thee-extract significant met 25% toe. De placebo was niet van invloed op de verbranding van vetten en koolhydraten. In vergelijking met de placebo leidde suppletie met het groene thee-extract tot een significante afname van het vetpercentage van gemiddeld 1,6%. Het supplement was niet van invloed op de totale vetzuurconcentratie in het bloed of op de bloeddruk van de mannen. Wel leidde suppletie na vier weken tot een significante verbetering van de fietsafstand met gemiddeld 11%.

 

De onderzoekers vermoeden dat een efficiëntere energievoorziening verantwoordelijk is voor de verbetering van de sportprestatie onder invloed van het groene thee-extract.

 

Referentie:
Roberts JD, Roberts MG, [..], Thomas CH. The effect of a decaffeinated green tea extract formula on fat oxidation, body composition and exercise performance. J Int Soc Sports Nutr 2015;12(1):1

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.