Betere sportprestatie met eiwitpoeder

WheyDe consumptie van een sportdrank met weiproteïne-hydrolysaten leidt tot een sneller herstel na een intensieve training.

 

Er namen achttien professionele hardlopers van Team Denmark aan een trainingskamp deel. Het trainingskamp duurde een week en er werden dertien trainingen gegeven. De helft van de hardlopers kreeg voor iedere training een gepatenteerde sportdrank met 0,3 gram weiproteïne hydrolysaten per kilogram. Na iedere training kregen ze eenzelfde drankje waaraan tevens koolhydraten waren toegevoegd. De andere hardlopers kregen voor en na iedere training een standaard sportdrank op basis van koolhydraten en elektrolyten. Op de laatste dag van het trainingskamp namen de atleten deel aan een proefloop van vier kilometer.

 

Consumptie van de sportdrank met weiproteïne leidde tot een significante verbetering van de prestatie op de proefloop in vergelijking met de atleten die de standaard sportdrank kregen. Bovendien bleek uit bloedonderzoek dat de toename van de concentratie creatinekinase in het bloedserum significant minder was onder invloed van de proteïnedrank. Een verhoogde concentratie creatinekinase kan duiden op een verhoogde spierafbraak. De subjectief ervaren afname van de sportprestaties was significant groter bij de atleten die de gewone sportdrank kregen in vergelijking met de atleten die de proteïnedrank kregen.

 

De consumptie van sportdrank met weiproteïne-hydrolysaten leidt tot een verbetering van de sportprestatie en tot minder spierschade. De resultaten suggereren dat de proteïnedrank leidt tot een sneller herstel na intensieve trainingen.

 

Referentie:

Hansen M, Bangsbo J, Jensen J, et al. Effect of whey protein hydrolysate on performance and recovery of top-class orienteering runners. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2015 Apr;25(2):97-109.

 

Bron: Ortho.nl

 

Printversie Betere sportprestatie met eiwitpoeder

 

Comments are closed.