Autisme door vitamine D-tekort?

Vitamine DEen vitamine D-tekort tijdens de zwangerschap is geassocieerd met een groter risico van autisme bij het nageslacht.
De ‘Generation R’ studie werd onder andere uitgevoerd door wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum. Er namen 4229 zwangere vrouwen en hun nageslacht deel aan de studie. In het tweede trimester van de zwangerschap werd bij de vrouwen de vitamine D-status bepaald. Ook werd bij het nageslacht de vitamine D-spiegel bepaald aan de hand van het bloed van de navelstreng. Er was sprake van een vitamine D-tekort bij een bloedspiegel <25 nmol/l. Een waarde van 50 nmol/l of meer werd beschouwd als een adequate vitamine D-spiegel. De kinderen werden gevolgd tot een leeftijd van zes jaar waarbij ze gescreend werden op symptomen van autisme.

 

Kinderen van moeders met een vitamine D-tekort in de zwangerschap (<25 nmol/l) vertoonden significant vaker symptomen van autisme in vergelijking met het nageslacht van moeders met een adequate bloedspiegel van deze vitamine. De kans op symptomen van autisme was bijna vier maal groter bij kinderen van moeders met een vitamine D-tekort.
De wetenschappers pleiten voor vervolgstudies naar de relatie tussen vitamine D en autisme. Suppletie kan immers een effectieve en goedkope manier zijn om de kans op deze aandoening te verkleinen.

 

Referentie:
Vinkhuyzen AA, Eyles DW, [..], McGrath JJ. Gestational vitamin D deficiency and autism-related traits: the Generation R Study. Mol Psychiatry 2016 Nov 29 [Epub ahead of print]

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.