Aromatherapie tegen post-covidvermoeidheid

AromatherapiePost-covidpatiënten voelen hun energiepeil toenemen door dagelijks het aroma van essentiële oliën te inhaleren. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers achterhaald in een dubbelblind en placebogecontroleerd onderzoek met veertig patiënten. Het waren patiënten die na minstens vijf maanden na een COVID-19-infectie nog steeds niet volledig de oude waren.

 

Patiënten in de interventiegroep werden gevraagd om twee keer per dag 15 minuten lang de geur te inhaleren van een blend van essentiële oliën van tijm, sinaasappelschil, kruidnagel en boswellia. De placebogroep diende hetzelfde te doen met geurloze kokosolie.

 

Na twee weken was er sprake van minder vermoeidheid volgens de multidimensional fatigue symptom inventory. De mentale vermoeidheid was de belangrijkste factor hierin. Ook de scores voor algemene vermoeidheid, globale vermoeidheid, 'gedragsvermoeidheid' en vitaliteit waren significant beter.

 

Een groot aantal patiënt herstelt niet volledig na een COVID-19-episode. Ze blijven symptomen ondervinden zoals vermoeidheid, verstandelijke problemen, hoofdpijn, last van de ademhaling, hoge bloeddruk enzovoort. Van vermoeidheid is er in 58% van de gevallen sprake.

 

Referentie:
Hawkins J, Hires C, Keenan L, Dunne E. Aromatherapy blend of thyme, orange, clove bud, and frankincense boosts energy levels in post-COVID-19 female patients: A randomized, double-blinded, placebo controlled clinical trial. Complement Ther Med. 2022 Aug;67:102823. doi: 10.1016/j.ctim.2022.102823

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6032

Comments are closed.