Alfaliponzuur vermindert polyneuropathie bij diabetes

DiabetesEen nieuwe studie stelt dat (alfa)liponzuur de symptomen van polyneuropathie bij type 2-patiënten kan verbeteren. Alle patiënten namen in de eerste fase drie maal 200 mg liponzuur per dag, wat na vier weken voor een sterke daling van de symptomen zorgde.

 

Vervolgens werd de groep gesplitst. Een groep ging voort met de liponzuurbehandeling en een twee groep stopte ermee. In de liponzuurgroep daalden de symptomen verder, terwijl ze in de tweede groep ongewijzigd bleven. De tweede groep kende daarentegen een toename van gebruik van pijnstillers.

 

Neuropathie is een veelvoorkomende diabetescomplicatie die uiteindelijk een derde van alle patiënten treft. Glycemische controle - als die al bereikt wordt - is niet voldoende om de aandoening te voorkomen of te behandelen. Pijnstillers bieden enkel symptoomverlichting, in beperkte mate dan nog.

 

Neuropathie is het gevolg van schade aan de kleinste bloedvaten. Liponzuur zou als antioxidant en als ‘mitochondriaal nutriënt’ in die bloedvaten nuttig zijn. De werking van liponzuur bij diabetische neuropathie is een aantal keren bevestigd geweest, maar vooral bij intraveneuze toediening. Deze studie gaf positieve resultaten met een oraal regime.

 

Bron: https://voedingsgeneeskunde.nl/node/1895

  Printversie Alfaliponzuur vermindert polyneuropathie bij diabetes

Comments are closed.