Additieven en schoonmaakmiddelen beïnvloeden darmmicrobioom

AdditievenHet darmmicrobioom wordt gedurende de dag blootgesteld aan kleine hoeveelheden voedingsadditieven en zoetstoffen in voeding, en schoonmaakmiddelen zoals afwasmiddel. Verschillende van deze stoffen blijken het darmmicrobioom en zijn fermentatiecapaciteit negatief te beïnvloeden.
 
Wetenschappers namen ontlastingssamples van 13 gezonde volwassenen. De samples werden vervolgens op kweek gezet waarbij er voedingsadditieven, zoetstoffen en schoonmaakmiddelen aan het kweekmedium toegevoegd werden. Gebruikte additieven waren onder andere maltodextrine, polysorbaat-80, cinnamaldehyde, natriumbenzoaat en titaniumdioxide. Zoetstoffen waren aspartaam, sucralose en stevia en de gebruikte schoonmaakmiddelen waren tandpasta en afwasmiddel. De hoeveelheden in het kweekmedium kwamen overeen met de gemiddelde doseringen waaraan een volwassene dagelijks wordt blootgesteld.
 
Verschillende van de stoffen hebben invloed op zowel de samenstelling van het microbioom als de productie van korteketenvetzuren. Zo neemt de butyraatproductie significant af door cinnamaldehyde en afwasmiddel. Onder andere sucralose, titaniumdioxide, afwasmiddel en polysorbaat-80 zorgde voor een verschuiving in de samenstelling van het microbioom. Waarbij afwasmiddel veruit het grootste effect had. Escherichia spp. en Klebsiella namen toe, terwijl Firmicutes, waaronder Faecalibacterium afnam. Tot slot stimuleerden maltodextrine, aspartaam en natriumbenzoaat de groei van bifidobacteriën, maar leidde gebruik van polysorbaat-80 en afwasmiddel juist tot een remming van de groei. Tandpasta, stevia en carboxymethylcellulose hebben daarentegen bijna geen effect op het darmmicrobioom.
 
De wetenschappers concluderen dat verschillende additieven en schoonmaakmiddelen een brede variatie aan effecten op het darmmicrobioom hebben. Momenteel is er nog weinig bekend over de precieze invloeden, terwijl het gemiddelde voedingspatroon steeds meer additieven bevat. De onderzoekers pleiten dan ook voor meer onderzoek naar de invloed van de individuele middelen én combinaties van additieven. Te meer omdat de gevonden verstoringen gelijkenissen vertonen met verstoringen in het darmmicrobioom die gevonden worden bij mensen met inflammatoire darmziekten en overgewicht.
 
Referentie:
Gerasimidis K, Bryden K, Chen X et al. The impact of food additives, artificial sweeteners and domestic hygiene products on the human gut microbiome and its fibre fermentation capacity. Eur J Nutr 2020:59;3213–3230. https://doi.org/10.1007/s00394-019-02161-8
 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5201

Comments are closed.