Zwanger? Liever een multi

ZwangerSuppletie met een multivitaminepreparaat tijdens de zwangerschap is beter dan alleen suppletie met ijzer en foliumzuur. Multivitaminesuppletie verkleint het risico van vroeggeboortes en premature baby’s.

 

De studie werd uitgevoerd in landelijke gebieden van Bangladesh. Er namen bijna 45.000 zwangere vrouwen deel die verdeeld werden in twee groepen. Vrouwen in de eerste groep kregen een multivitaminepreparaat met vijftien vitamines en mineralen, de andere vrouwen kregen alleen een supplement met ijzer en foliumzuur. De vrouwen waren gemiddeld negen weken zwanger toen ze deel namen aan de studie en gebruikten de supplementen tot twaalf weken na de bevalling.

 

In de multigroep waren 14.374 kinderen levend geboren en 741 doodgeboortes. In de ijzer-foliumzuurgroep bedroegen deze aantallen respectievelijk 14.142 kinderen en 764 doodgeborenen. Hoewel het aantal doodgeboren kinderen naar verhouding 11% minder was in de multigroep, verschilde dit niet significant met het aantal doodgeborenen in de andere groep. Vrouwen die het multivitaminepreparaat kregen, hadden met 15% wel significant minder kans op een premature baby in vergelijking met de andere vrouwen. Het risico van een kind met een te laag geboortegewicht (<2500 gram) nam met 12% significant af onder invloed van de multi.

 

De wetenschappers concluderen dat het beter is om tijdens de zwangerschap dagelijks een multivitaminepreparaat te slikken dan alleen een supplement met ijzer en foliumzuur.

 

Referentie:

West KP Jr, Shamim AA, [..], Christian P. Effect of maternal multiple micronutrient vs iron-folic acid supplementation on infant mortality and adverse birth outcomes in rural Bangladesh: the JiVitA-3 randomized trial. JAMA 2014; 312(24):2649-58

 

Bron: Ortho.nl

 

  Printversie Zwanger? Liever een multi

Comments are closed.