Zwak hart risico voor alzheimer

HartDe ziekte van Alzheimer is niet alleen een probleem van plaques in de hersenen, maar is ook een cardiovasculair probleem. Volgens een analyse van een bevolkingsstudie hebben mannen en vrouwen met een zwakke hartfunctie een driemaal hoger risico op alzheimer en dementie. Wanneer het hart onvoldoende pompkracht heeft, gaan bepaalde weefsels door zuurstoftekort onder stress komen te staan. De hersenen zijn een van de grootste zuurstofgebruikers van het lichaam.

Een hart in goede conditie is dus een voorwaarde voor gezonde hersenen. Regelmatig aan sport doen, gezonde voeding en stressvermindering zijn de belangrijkste maatregelen die zowel hersenen als het hart in bescherming nemen. Twee voedingssupplementen kunnen het hart extra bescherming bieden. Vitamine B1 zorgt voor een toename van de pompkracht van het hart, want het verhoogt de efficiëntie van suikerverbranding. De werking van co-enzym Q10 is mogelijk nog krachtiger. In studies is zelfs aangetoond dat deze lichaamseigen stof sterfte kan voorkomen bij patiënten met hartfalen.

Referenties:
Jefferson AL, Beiser AS, Himali JJ, Seshadri S et al. Low cardiac index is associated with incident dementia and Alzheimer disease: the framingham heart study. Circulation. 2015 Apr 14;131(15):1333-9. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.114.012438. Epub 2015 Feb 19.
Dinicolantonio JJ, Lavie CJ, Niazi AK et al. Effects of thiamine on cardiac function in patients with systolic heart failure: systematic review and metaanalysis of randomized, double-blind, placebo-controlled trials. Ochsner J. 13 Winter;13(4):495-9

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.