Zonnebrandcrème: oorzaak vitamine D-tekort

Zonnebrandcreme‘Voeding’ met vitamine D, met de zon als bron, wordt verstoord door zonnebrandcrème. Het frequent gebruik ervan is er mede de oorzaak van dat wereldwijd ongeveer een miljard personen kampen met een vitamine D-tekort. Het gebruik van zonnebrandcrème vanaf factor 8 heeft reeds tot gevolg dat de vorming van vitamine D in de huid vrijwel geheel wordt geblokkeerd.

 

Aan het begin van de negentiende eeuw werden ziekten zoals rachitis – die een gevolg zijn van een vitamine D-tekort – naar het verleden verbannen. Een onvoldoende blootstelling aan zonlicht door onder andere het gebruik van zonnebrandcrème leidt echter in de huidige tijd weer tot het massaal vóórkomen van een vitamine D-tekort. Een tekort (<50 nmol/l) of een inadequate bloedspiegel van de vitamine (50-75 nmol/l) treft wereldwijd ongeveer een miljard personen in alle leeftijdsgroepen.

 

De vitamine is niet alleen van invloed op het botmetabolisme, maar ook op vele andere processen in het lichaam. Vitamine D is eigenlijk een hormoon en vrijwel iedere lichaamscel heeft receptoren voor de vitamine. Dit is de reden waarom de vitamine zo invloedrijk is. Ze is onder andere betrokken bij de celgroei en het immuunsysteem. Inmiddels zijn er aanwijzingen dat een adequate vitamine D-spiegel beschermt tegen tal van ziekten waaronder multiple sclerose en andere auto-immuunaandoeningen, infecties, astma, hart- en vaataandoeningen en kanker.

 

Voor ‘voeding’ van vitamine D via de huid door zonnestraling is voor mensen met een blanke huid naar schatting een dagelijkse blootstelling van hoofd, handen en onderarmen van 15 tot 30 minuten tussen 12 en 3 uur ’s middags in de zomer nodig om de benodigde hoeveelheid vitamine D aan te maken. Uiteraard zonder zonnebrandcrème.

 

Referentie:

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.