Zink remt maculadegeneratie

MaculaSuppletie met zink kan effectief het proces van leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (LMD) remmen. Dit blijkt uit een studie van Nijmeegse wetenschappers van het RadboudUMC.

 

Er werden willekeurig 72 patiënten met verschillende stadia van LMD geselecteerd. Ze kregen gedurende drie maanden dagelijks een supplement met 50 mg zink (als sulfaat).

 

Een studie van het National Eye Institute in Washington liet eerder al zien dat een voedingssupplement met zink het risico van progressie naar het eindstadium van LMD met 25% kan vertragen. De Nijmeegse wetenschappers kunnen met de resultaten van de huidige studie aantonen hoe zink zijn werking uitoefent. Het was al bekend dat kleine afwijkingen in genen van het complementsysteem - een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem - een grotere kans geven op LMD. Die genetische afwijkingen zorgen ervoor dat het complementsysteem voortdurend iets actiever is dan normaal. De lichte overactiviteit leidt uiteindelijk tot een versnelde slijtage van de gele vlek (macula) van het oog. Zink blijkt de overactiviteit van het complementsysteem te remmen. De wetenschappers zagen dat bij LMD-patiënten met een initieel overactief complementsysteem de activiteit significant sterker daalde onder invloed van zinksuppletie in vergelijking met LMD-patiënten met een normaal werkend complementsysteem.

 

Voor het eerst is hiermee aangetoond hoe zink de afweer beïnvloedt en daarmee de progressie van LMD remt. De ontdekking kan verstrekkende gevolgen hebben, ook voor andere aandoeningen waarbij een overactief complementsysteem een rol speelt. Diverse farmaceutische bedrijven werken momenteel aan dure ‘complementremmers’. Mogelijk is het dagelijks gebruik van extra zink een goed en goedkoop alternatief.

 

Referentie:
Smailhodzic D, van Asten F, [..], Klevering BJ. Zinc supplementation inhibits complement activation in age-related macular degeneration. PLoS One 2014; 9(11):e112682

 

Bron: Ortho.nl

 

 Printversie Zink remt maculadegeneratie

Comments are closed.