Zeedenschors verlaagt bloeddruk bij diabetici

PycnogenolEen extract uit zeedenschors (pycnogenol of het actievere OPC) kan het risico van hartziekten bij mensen met diabetes van het type 2 gevoelig verminderen. Dit komt omdat zeedenschors een zeer gunstige invloed heeft op een aantal gezondheidsbedreigende factoren die typisch zijn voor een patiënt die aan suikerziekte lijdt. Pycnogenol en OPC bevatten flavonoïden die gewonnen worden uit de bast van de Pinus pinaster. Wetenschappers die verbonden zijn aan de Universiteit van Arizona voerden een eerste klinische studie uit met 48 diabetici die leden aan hypertensie. Alle deelnemers namen ook een geneesmiddel om hun bloeddruk onder controle te houden. Het extract van sparrenbast slaagde er in om gelijktijdig de bloeddruk te verlagen, de glucosespiegel gezonder en stabieler te houden en de slechte cholesterolwaarden in het bloed te verminderen.

 

Volgens de resultaten konden 58 procent van de vrijwilligers, die behandeld werden met pycnogenol, hun hypertensiemedicatie met de helft verminderen. De bloedglucose daalde gemiddeld met 16.7 procent en het cholesterolniveau ging met 12 procent omlaag. De deelnemers aan deze studie waren 40 tot 75 jaar oud en kregen gedurende een periode van 12 werken 125 milligram pycnogenol per dag.

 

Referenties:
Zibadi S, Rohdewald PJ, et al. Reduction of cardiovascular risk factors in subjects with type 2 diabetes by Pycnogenol supplementation. J Nutr Res, Vol. 28, Issue 5, 5 08, pp 315-320.
Zheng ZHANG et al. Effect of Pycnogenol Supplementation on Blood Pressure: A Systematic Review and Meta-analysis. 2018 Jun; 47(6): 779–787. PMID: 30087862

 

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.