Withania somnifera zet trage schildklier weer op gang?

AshwagandhaHet ayurvedische kruid Withania somnifera normaliseert TSH, T3 en T4 in het serum van mannen en vrouwen die aan een zogenaamde 'trage schildklier' lijden. Een Indiase studie boekte dit resultaat bij 50 deelnemers met TSH tussen 4,5 en 10 µIU/L, die gedurende acht 600 mg wortelextract of placebo namen. Bijwerkingen waren beperkt en mild. De resultaten sluiten aan bij de verwachtingen die rond withania gecreëerd zijn, die volgens verkennende experimenten over stressverlagende eigenschappen beschikt.
 

Wat in de volksmond met trage schildklier bedoeld wordt, zal een arts eerder subklinische hypothyroïdisme noemen. Schildklierhormoon T4 heeft in die gevallen nog een normale waarde, maar het thyroid stimulating hormone (TSH) is wel al verhoogd. Ongeveer 3 tot 8 % van de bevolking lijdt aan trage schildklier, een syndroom dat vanzelfsprekend het risico op uitgesproken hypothyroïdisme verhoogt en mee bijdraagt aan diabetes, aderverkalking, hartspier- en spierproblemen. Vanwege het sluimerend karakter van de ziekte is nut van hormoontherapie nog onbewezen.

 

Withania somnifera (ashwaganda) kent een lange traditie als middel tegen schildklierproblemen, zoals schildkliervergroting ('krop'). In experimenten toont het zich als een adoptogeen die fysiologische processen in het lichaam stabiliseert. Het vitaliseert, remt angstgevoelens, verlaagt de bloeddruk, enzovoort.

 

Echter meer studies zijn nodig, vooral om het T4-niveau op lange termijn monitoren, nadat Nederlandse artsen in 2005 een geval van thyrotoxicose hadden vastgesteld bij een 32-jarige vrouw, vermoedelijk opgewekt door ashwaganda-capsules die ze nam.

 

Referentie:
Sharma AK, Basu I, Singh S. Efficacy and safety of ashwagandha root extract in subclinical hypothyroid patients: A double-blind, randomized placebo-controlled trial. J Altern Complement Med. 2017 Aug 22. doi: 10.1089/acm.2017.0183

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/3569

Comments are closed.