Wilde bosbessen (blauwe bosbessen) kunnen helpen bij het aanpakken van de negatieve effecten van een vetrijk dieet

BosbessenVolgens een recente studie aan de Universiteit van Oost-Finland vermindert het eten van blauwe bosbessen de schadelijke effecten van een vetrijk dieet. Voor het eerst werden de gunstige effecten van bosbessen aangetoond op zowel de bloeddruk als op van voeding afgeleide ontstekingsreacties.

 

Lagegraadsontsteking en verhoogde bloeddruk wordt vaak in verband gebracht met obesitas gerelateerde aandoeningen. Het onderzoek richtte zich op de gezondheidseffecten van bosbessen op muizen die gedurende drie maanden werden gevoed met een vetrijk dieet. Bij sommige muizen werden 5% of 10% gevriesdroogde bosbessen toegevoegd aan hun voeding. De onderzoekers onderzochten de effecten van de voeding door te kijken naar de ontstoken cellen en de cytokine niveaus, de systolische bloeddruk, de glucose tolerantie, de insuline gevoeligheid en de gewichtstoename.

 

Muizen op een vetrijke dieet vertoonden een aanzienlijke gewichtstoename en nadelige veranderingen in glucose en lipidemetabolisme, ontstekingsfactoren en bloeddruk. Bosbessen verminderden de pro-inflammatoire effecten van het vetrijk dieet, aangegeven door een veranderd cytokine profiel en een verminderde relatieve prevalentie van ontstekingsondersteunende T-cellen. Bosbessen voorkwamen ook verhoogde bloeddruk veroorzaakt door het vetrijk dieet.

 

Bosbessen vormen een integraal onderdeel van het Scandinavische dieet en ze kunnen beter ook elders in de wereld worden gebruikt. Bosbessen zijn geassocieerd met verschillende gezondheidsbevorderende effecten en hun gebruik getuigt van traditionele wijsheid. De gezondheidsvoordelen van bosbessen komen voort van de polyfenolen, anthocyaninen in het bijzonder, waarvan het niveau in bosbessen beduidend hoger ligt dan in commercieel gekweekte bosbessen.

 

bron: http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0114790

 

 

 Printversie Wilde bosbessen (blauwe bosbessen) kunnen helpen bij het aanpakken van de negatieve effecten van een vetrijk dieet

Comments are closed.