Vrije uitloop kippeneieren bevatten meer vitamine D

EiEieren van kippen die overdag buiten lopen bevatten 30 % meer vitamine D dan zij die in schuren binnen worden gehouden, aldus een studie van de Universiteit van Reading in een publicatie in het Engelse tijdschrift Food Chemistry. De wetenschappers analyseerden gedurende vijf maanden de inhoud van 270 eieren (schuur, vrije uitloop en biologische) verkocht door Britse supermarkten en toonden tussen de type eieren verschillende vitamine D-niveaus aan.

 

Vitamine D, bekend als de zonvitamine, wordt gevormd door blootstelling aan zonlicht. En kippen die overdag buiten lopen verblijven langere tijd in de zon, waardoor met name de dooier van hun eieren meer vitamine D bevat. Het onderzoeksteam stelde vast dat een schuurei doorgaans 1,7 mcg vitamine D bevat, terwijl dat voor een vrije uitloop en een biologisch ei respectievelijk 2 en 2,2 mcg vitamine D is. Eieren van de kippen van biologische boerderijen, waar kippen de meeste beweging en de hoogste kwaliteit voer krijgen, bleken niet alleen de hoogste niveaus van vitamine D te hebben (2,2 mcg), maar bleken als enige verhoogde niveaus van 25-hydroxyvitamine D te bevatten. 25-hydroxyvitamine D is de door de lever gevormde actieve vorm van vitamine D.

 

Volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum zou iedereen, zowel kinderen als volwassenen, dagelijks 10 mcg vitamine D moeten innemen. Alleen de richtlijn voor mensen ouder dan 70 jaar is anders: hen wordt een dagelijkse inname van 20 mcg geadviseerd.

 

Referentie:
Guo J, Kliem KE, Lovegrove JA et al. Effect of production system, supermarket and purchase date on the vitamin D content of eggs at retail. Food Chem. Nov 2016; 221:1021-1025. doi:10.1016/j.foodchem.2016.11.060

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2727

Comments are closed.