Voedingsvezels kunnen dementierisico beperken

VoedingsvezelsJapans onderzoek laat zien dat voedingsvezels mogelijk het risico op dementie beperken. Het verband werd onderzocht tussen de inname van vezels en het vóórkomen van dementie voor zover die invaliderend is en medische steun behoeft. De negatieve associatie, die al gevonden is met onder meer hart- en vaatziekten en diabetes, zou betekenen dat voedingsvezels ook een gezond brein bevorderen.
 
Het onderzoek maakte deel uit van het langlopende onderzoeksproject Circulatory Risk in Communities Study. Er namen 3.739 Japanners tussen 40 en 64 jaar aan deel. Hun vezelinname werd in de periode 1985-1999 bepaald via gestructureerde interviewmethoden (24-hour dietary recall). Er was een follow-up van gemiddeld 19,7 jaar, tot in 2020, waarin het aantal gevallen van invaliderende dementie duidelijk werd. Dat trof 670 personen.
 
Inname van voedingsvezels bleek negatief geassocieerd met het dementierisico. Het onderscheid dat daarbij werd gemaakt tussen kwartielen van inname wees uit dat het risico verder daalde bij een hogere inname. Het verband was lineair: de hazard ratio bedroeg ten opzichte van het laagste kwartiel inname respectievelijk 0,83, 0,81 en 0,74 voor het tweede, derde en vierde kwartiel.
 
De negatieve associatie was er alleen bij dementie die niet door een beroerte was voorafgegaan. De associatie was bovendien het sterkste voor oplosbare vezels, bijvoorbeeld uit aardappelen of peulvruchten. Voor onoplosbare vezels, zoals uit volle granen en groenten, was dat minder het geval.
 
Referentie:
Yamagishi K, Maruyama K, Ikeda A, et al. Dietary fiber intake and risk of incident disabling dementia: the Circulatory Risk in Communities Study. Nutr Neurosci. 2022 Feb 6:1-8.
 
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5891

Comments are closed.