Voedingsstoffentekort in basisvoeding bij deel Nederlandse topsporters

Nederlandse topsportersVeel topsporters in Nederland hebben minder voedingsstoffen in hun basisvoeding dan aanbevolen. Zij zouden betere voedingskeuzes moeten maken en het advies moeten krijgen om een multivitaminesupplement te gebruiken. Zo kan beter worden voldaan aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Dat is één van de aanbevelingen uit het promotieonderzoek van Floris Wardenaar van HAN Sport en Bewegen. Op 3 februari verdedigt hij zijn proefschrift aan de Wageningen Universiteit. Sporters die voedingsbegeleiding hebben ontvangen van een sportdiëtist of sportvoedingsdeskundige maken doorgaans betere keuzes, aldus de bevindingen van de promovendus.

 

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat de voedingsinname van wedstrijdatleten maar beperkt verschilt met die van de gemiddelde bevolking, terwijl atleten lichamelijk zeer actief zijn en hun dagindeling wordt bepaald door trainingsprogramma’s en wedstrijden. Om optimale prestaties te kunnen leveren en goed te kunnen herstellen, zijn een adequate energie- en voedingsinname van groot belang, weet Wardenaar.

 

Goede basisvoeding
Volgens de studie van Wardenaar kan een goede basisvoeding, al dan niet aangevuld met sportvoedingsproducten en -supplementen, bij juist gebruik, de kans op gezondheidsproblemen verkleinen. In de praktijk blijkt dat een aanzienlijk aantal atleten er moeite mee heeft om te voldoen aan de algemene voedingsaanbevelingen en/of hun persoonlijke doelstellingen op dit gebied.

 

Bron: Voedingnu.nl

Comments are closed.