Vitamine K2 speelt voorname rol bij alzheimer

AlzheimerIn een review, onlangs gepubliceerd in het vakblad Nutrients, wordt de rol van vitamine K2 verdedigd bij de preventie van de ziekte van Alzheimer. De auteurs bekeken een aanzienlijke hoeveelheid bewijsmateriaal en concluderen dat vitamine K2 de progressie van alzheimer kan vertragen en bijdraagt aan de preventie ervan.
 
De review beschrijft de anti-apoptotische en antioxidatieve effecten van vitamine K2 en de impact ervan op neuro-inflammatie, mitochondriale disfunctie, cognitie, cardiovasculaire gezondheid en comorbiditeiten bij de ziekte van Alzheimer (AD).
 
Vitamine K speelt een rol in de hersenen via de regulatie van het metabolisme van sfingolipiden. Veranderingen in het metabolisme van sfingolipiden zijn betrokken bij neurodegeneratieve ziekten zoals AD, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Huntington.
 
Vitamine K2 activeert een verscheidenheid aan vitamine K-afhankelijke eiwitten, die veel complexe functies hebben. Het wordt toegepast bij de behandeling van comorbiditeiten van AD, zoals osteoporose, en het is aangetoond dat het de symptomen van diabetes type 2 en depressie verlicht. De onderzoekers keken ook naar de relatie met het darmmicrobioom en veronderstellen dat dysbiose de vitamine K2-productie beïnvloedt en daarmee de kans op het ontwikkelen van AD.
 
De auteurs waren verrast door het feit dat geen enkele van de 121 klinische onderzoeken naar de effecten van vitamine K2 het verband heeft onderzocht tussen vitamine K2 en AD en benadrukken het belang van meer humane studies.
 
Referentie:
Popescu A, German M. Vitamin K2 Holds Promise for Alzheimer’s Prevention and Treatment. Nutrients, 2021, 13.7: 2206.
 
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5580

Comments are closed.