Vitamine K2 en Alzheimer

AlzheimerOmdat er nog geen effectieve medicatie is om de ziekte van Alzheimer te behandelen of te voorkomen, is er binnen het Alzheimeronderzoek meer aandacht gekomen voor niet-farmacologische interventies. Mogelijk kan vitamine K2 hierin een rol gaan spelen. Het lijkt erop dat vitamine K2 de potentie heeft om de progressie van Alzheimer te vertragen en om bij te dragen aan de preventie van de ziekte.
 
Inmiddels groeit het bewijs dat er een connectie is tussen vitamine K2 en factoren die betrokken zijn bij het ontstaan en de verdere ontwikkeling van Alzheimer. In een nieuw review artikel worden de nog alsmaar toenemende inzichten over de functies en effecten van vitamine K2 besproken die, in experimentele studies, een remmende invloed laten zien op diverse factoren die een rol spelen bij de ziekte van Alzheimer. De belangrijkste van deze factoren zijn neuro-inflammatie, oxidatieve stress, mitochondriale dysfunctie, vaatziekte en veranderingen in het microbioom [1].
 

Neurodegeneratie

Vitamine K2 heeft in vitro eigenschappen laten zien die in potentie kunnen leiden tot een vermindering van neuro-inflammatie en neurodegeneratie. Dit is zowel van vitamine K2 in de vorm van MK-4 als van MK-7 aangetoond.
Vitamine K2 is in staat om de neurotoxiciteit van bèta-amyloïd te verminderen en om dysfunctie van mitochondriën te herstellen. Dit maakt vitamine K2 interessant als potentiële therapie voor Alzheimer.
Naast de anti-apoptose en antioxidant effecten in neuronaal weefsel heeft vitamine K2 tevens autofagie-bevorderende effecten. Ook dit draagt bij aan de vermindering van bèta-amyloïd neurotoxiciteit en verbetering van cognitieve functies [1].
 

LPS en microbioom

Er is een verband tussen dysbiose en de pathogenese van Alzheimer.
Een verandering in de darmmicrobiota kan leiden tot verstoring van de darmbarrière. Dit heeft als gevolg dat lipopolysachariden (LPS), endotoxinen afkomstig van gramnegatieve bacteriën uit de darmmicrobiota, in de bloedcirculatie terecht komen en in het lichaam ontstekingsprocessen in gang zetten. In de hersenen leidt LPS, net als beta-amyloïd tot neuro-inflammatie en uiteindelijk neurodegeneratie.
Dysbiose kan leiden tot een verandering in de productie van vitamine K2 door darmbacteriën en vermoedelijk heeft dit invloed op een verband met de ontwikkeling van Alzheimer [1].
 

GAS-6 en proteïne S

GAS-6 en proteïne S zijn vitamine K-afhankelijke functionele proteïnen die een rol spelen bij de bescherming van de integriteit van zenuwweefsel in de hersenen. GAS-6 wordt overal in de hersenen geproduceerd en reguleert neuro-inflammatie en heeft een beschermende functie tegen neurotoxiciteit van bèta-amyloïd.
Proteïne S speelt een essentiële rol bij de bescherming van neuronen tegen de schadelijke effecten van overprikkeling van neuronen (excitotoxiciteit). Het beschermt bovendien de integriteit van de bloed-hersenbarrière. Verder heeft het een tromboseremmend effect, hetgeen de doorbloeding van de hersenen bevordert en een (dreigend) herseninfarct kan helpen voorkomen [1].
 

Sfingolipiden

Eerder al is aangetoond dat vitamine K1 en K2 een rol spelen voor de hersengezondheid via de regulerende werking op het metabolisme van sfingolipiden. Sfingolipiden zijn complexe membraanlipiden die belangrijke functies vervullen in de ontwikkeling en overleving van neuronen [1]. Een verandering in het sfingolipidenmetabolisme speelt ook mee bij multiple sclerose [2,3] en de ziekte van Parkinson [1,4].
 
De auteurs concluderen dat de functies en effecten van vitamine K2 die een rol kunnen spelen bij de preventie en behandeling van Alzheimer, studies bij mensen rechtvaardigen.
 

Referenties:

  1. Popescu A, German M. Vitamin K2 Holds Promise for Alzheimer’s Prevention and Treatment. Nutrients. 2021 Jun 27;13(7):2206.
  2. Popescu DC, Huang H, Singhal NK, et al. Vitamin K enhances the production of brain sulfatides during remyelination. PLoS One. 2018 Aug 27;13(8):e0203057.
  3. Lasemi R, Kundi M, Moghadam NB, et al. Vitamin K2 in multiple sclerosis patients. Wien Klin Wochenschr. 2018 May;130(9-10):307-313.
  4. Yu YX, Yu XD, Cheng QZ, et al. The association of serum vitamin K2 levels with Parkinson’s disease: from basic case-control study to big data mining analysis. Aging (Albany NY). 2020 Aug 29;12(16):16410-16419.

 
Bron: Springfield Nutra

Comments are closed.