Vitamine D vermindert insulineresistentie

Vitamine DSuppletie met vitamine D kan de gevoeligheid van lichaamscellen voor insuline verbeteren, zo blijkt uit een Japanse studie.

 

Er namen 96 gezonde volwassenen deel aan de studie, waarvan er 81 het onderzoek voltooiden. De proefpersonen kregen willekeurig gedurende een jaar dagelijks een supplement met 420 IE (10,5 mcg) vitamine D of een placebo. Aan het begin en einde van de studie werd de nuchtere insuline- en glucosespiegel bepaald. Tevens werd rekening gehouden met de mate van fysieke activiteiten en met de hoeveelheid buikvet.

 

Suppletie leidde tot een significante toename van de vitamine D-spiegel met gemiddeld 26 nmol/l. Onder invloed van suppletie nam de nuchtere glucosespiegel significant af van gemiddeld 4,9 mmol/l naar 4,7 mmol/l. De insulineresistentie nam eveneens significant af van gemiddeld 1,17 naar 0,84 volgens het HOMA-IR model. In de placebogroep werden geen veranderingen gezien voor wat betreft de glucosespiegel en insulineresistentie. De resultaten werden niet beïnvloed door de mate van fysieke activiteiten en de hoeveelheid buikvet.

 

De resultaten bevestigen de bevindingen van eerdere studies. Uit laboratoriumstudies blijkt bovendien dat de actieve vorm van vitamine D leidt tot een verhoogde expressie van insulinereceptoren.

 

Referentie:
Sun X, Cao ZB, [..], Higuchi M. Vitamin D supplementation reduces insulin resistance in Japanese adults: a secondary analysis of a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Nutrition Research 2016

 

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.