Vitamine D-tekort bij Nederlandse topsporter

NOC NSF Het gros van de Nederlandse topsporters heeft een tekort aan vitamine D. Dit blijkt uit een promotiestudie uitgevoerd door Evelien Backx van de Wageningen Universiteit in opdracht van het NOC*NSF.

 

De promovendus onderzocht een groep van 128 topsporters. Het betrof vooral hockeyers, voetballers en atleten. Bij de deelnemers werd aan het einde van de winter, wanneer de vitamine D-status zijn dieptepunt bereikt, de concentratie van vitamine D gemeten. Sporters met een tekort kregen vervolgens gedurende een jaar vitamine D gesuppleerd met een dagelijkse dosis van 2200 IE (55 mcg).
Van de deelnemende sporters had maar liefst 70% een suboptimale vitamine D-spiegel, uitgaande van een optimale waarde van 75 nmol/l of meer. Het tekort kon bij het merendeel van de sporters (80%) binnen drie maanden worden hersteld onder invloed van suppletie.
Het bereiken van een optimale vitamine D-status van 75 nmol/l bij topsporters werd eerder in verband gebracht met een verbetering van de sportprestatie door een toename van de spierkracht.

 

Referentie:

Kleis R. Sporters hebben vitamine D-tekort. Resource, 23 augustus 2016

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.