Vitamine D-tekort bij geboorte verhoogt kans op schizofrenie

vitamin DPasgeborenen met een vitamine D-tekort hebben een verhoogde kans op de diagnose ‘schizofrenie’ op latere leeftijd, zo blijkt uit een recent onderzoek. Het vroeg behandelen van dit vitamine D-tekort kan helpen om deze aandoening op volwassen leeftijd te voorkomen.

 

Schizofrenie is een ernstige en complexe psychiatrische ziekte, die gepaard gaat met psychoses. De meest kenmerkende verschijnselen zijn wanen, hallucinaties, het wegvallen van de samenhang in spreken en denken, onlogische gedragingen en een gebrek aan emoties en motivatie. Epidemiologisch onderzoek heeft laten zien dat geboorte in de winter of het voorjaar gepaard gaat met een verhoogd risico op het ontwikkelen van schizofrenie, evenals het leven op een hoge breedtegraad, in de stad of als (gekleurde) migrant op een hoge breedtegraad. Deze omstandigheden zijn geassocieerd met een lage vitamine D-status.
De hypothese die vitamine D-tekort linkt aan een afwijkende hersenontwikkeling lijkt logisch, omdat de vitamine D-receptor tot expressie komt in de hersenen, in het bijzonder in de dopaminerijke gebieden van de hersenen die een relatie hebben met schizofrenie.

 

In deze case-control studie (n=2602) analyseerde het onderzoeksteam - onder leiding van Professor John McGrath van de Universiteit van Queensland (Australië) en de Aarhus Universiteit in Denemarken - bloedmonsters van Deense pasgeborenen, die als jongvolwassenen schizofrenie ontwikkelden. De bloedmonsters waren genomen tussen 1981 en 2000. Deze monsters werden vergeleken met die van baby’s van hetzelfde geslacht en leeftijd die geen schizofrenie ontwikkelden. Vergeleken met de referentie ( vierde kwintiel) hadden degenen in het laagste kwintiel (<20.4 nmol/L) een significant verhoogd risico (44%) op schizofrenie.


Aangezien de foetus afhankelijk is van de vitamine D-status van de moeder, start preventie bij het optimaliseren van de vitamine D-status van de zwangere vrouw. Volgens de onderzoekers is de volgende stap het uitrollen van gerandomiseerde klinische studies bij zwangere vrouwen, waarbij de impact van vitamine D op de ontwikkeling van de hersenontwikkeling en het risico op aandoeningen als autisme en schizofrenie worden bestudeerd.

 

Referentie:
Eyles, D. W., Trzaskowski, M., Vinkhuyzen, A. A., Mattheisen, et al.  (2018). The association between neonatal vitamin D status and risk of schizophrenia. Scientific reports, 8(1), 17692.

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/3993

Comments are closed.