Vitamine D-suppletie vermindert kans op auto-immuunaandoeningen

Vitamine DMen schat dat de totale prevalentie van auto-immuunziekten in de westerse wereld ongeveer 8 procent is. Voorbeelden van auto-immuunaandoeningen zijn reuma, psoriasis, PDS en sarcoïdose. Vitamine D maar ook omega 3-vetzuren staan in de belangstelling omdat ze mogelijk auto-immuniteitsreacties kunnen voorkomen.
 
De door Harvard geleide Vitamine D en Omega 3-studie (VITAL), publiceerde onlangs bevindingen die een significante (22 procent) en statistisch significante (p = 0,05, Hazard ratio = 0,78 95% CI = 0,61 - 0,99) vermindering aantonen van de incidentie van auto-immuunziekte bij oudere volwassenen die 2000 IE (50 mcg) per dag gedurende vijf jaar innamen.
 
Dit was een groot Amerikaans gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek waaraan 12.786 mannen van 50 jaar of ouder en 13.085 vrouwen van 55 jaar of ouder deelnamen. Het British Medical Journal merkt op: ‘Het klinisch belang van deze studie is groot omdat het gaat om goed verdraagbare, niet-toxische supplementen, en andere doeltreffende behandelingen om de incidentie van auto-immuunziekten te verminderen ontbreken’.
 
In de VITAL-studie is ook gekeken naar de effecten van suppletie van 1000 mg/dag omega 3 versus placebo. Een vermindering van 15 procent in de incidentie van auto-immuunziekte werd gezien in vergelijking met de controlegroep. Dit bereikte echter geen statistische significantie. Interessant is dat olijfolie, waarvan bekend is dat het ontstekingsremmend werkt en een bron van vitamine K is, werd gebruikt als placebo. Het is mogelijk dat de keuze van een niet-inert placebo het signaal van echt voordeel van de omega 3-interventie afzwakte.
 
Bronvermelding:
Hahn J, Cook NR, Alexander EK, Friedman S, Walter J, Bubes V, Kotler G, Lee IM, Manson JE, Costenbader KH. Vitamin D and marine omega 3 fatty acid supplementation and incident autoimmune disease: VITAL randomized controlled trial. BMJ. 2022 Jan 26;376:e066452.
 
Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/vitamine-d-suppletie-vermindert-kans-op-auto-immuunaandoeningen.html

Comments are closed.