Vitamine D bij prikkelbare darmsyndroom

Prikkelbare darmBij vitamine D denken we al snel aan zonlicht, spieren en immuunsysteem. Maar de toepassing van vitamine D blijkt veel breder: onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat vitamine D ook kan worden ingezet bij prikkelbare darmsyndroom. Dit is het eerste in-vivo-onderzoek naar het effect van vitamine D op de darmflora.

 

Een verstoorde darmflora wordt in verband gebracht met aandoeningen van het maagdarmkanaal, zoals prikkelbare darmsyndroom, de ziekte van Crohn en darminfecties. Onderzoek wijst uit dat het zinvol is om dan extra vitamine D3 te suppleren. Maar waarom werkt dat eigenlijk?

 

“Vitamine D heeft een gunstig effect op de menselijke gezondheid, maar er is nog een gebrek aan in-vivogegevens over het effect van vitamine D3 op het microbioom in de darmen. Daarom hebben we de effecten van orale vitamine D3-suppletie op de darmflora onderzocht bij gezonde vrijwilligers”, aldus de wetenschappers van de universiteit van Graz.

 

Opzet van het onderzoek

Bij het pilotonderzoek werd een endoscopie gemaakt bij zestien gezonde vrijwilligers, die gedurende 8 weken een vitamine D3-supplement kregen. Zowel voor als na het onderzoek werden er monsters genomen uit de maag, dunne darm, dikke darm en de ontlasting. Op basis daarvan werd de samenstelling van het microbioom in de darmen bepaald.

 

Suppletie met vitamine D3 bleek de diversiteit van de flora in de maag en de dunne darm te verbeteren. Ook werden daar minder gramnegatieve bacteriën gevonden, waaronder ziekteverwekkende soorten uit de geslachten Pseudomonas, Escherichia en Shigella. In de dikke darm en in de ontlasting werden geen veranderingen gevonden.

 

“Vitamine D3 moduleert de darmflora van het bovenste spijsverteringskanaal. Dit zou kunnen verklaren waarom vitamine D3 een gunstig effect heeft op ontstekingsziekten van de darm en bacteriële infecties”, zeggen de onderzoekers.

 

Kennis in de praktijk

Het onderzoek onderschrijft het gebruik van vitamine D3 bij ontstekingsgerelateerde aandoeningen van de darm en als adjuvans bij infecties met pathogenen, zoals E. coli. Maar ook preventief kunnen hoge doseringen vitamine D3 ingezet worden, bijvoorbeeld om het microbioom soortenrijker te maken en zo deze opportunistische bacteriën geen kans te geven.

 

Referentie:

Mina Bashir, Barbara Prietl, Martin Tauschmann, Selma I. Mautner, Patrizia K. Kump, Gerlies Treiber, Philipp Wurm, Gregor Gorkiewicz, Christoph Högenauer, Thomas R. Pieber, Effects of high doses of vitamin D3 on mucosa-associated gut microbiome vary between regions of the human gastrointestinal tract, Eur J Nutr. 2016; 55: 1479–1489.
 
Bron: Natura Foundation

Comments are closed.