Vitamine C voor mentale vitaliteit

Vitamine CVitamine C speelt een belangrijke rol in de hersenfunctie. De hoogste concentratie vitamine C in het lichaam wordt dan ook gevonden in de hersenen. Vitamine C beschermt neuronen tegen oxidatieve stress en heeft een regulerende rol op de neurotransmittersfuncties van onder andere serotonine en glutamaat. Een ongezonde voeding en leefstijl kan de vitamine C-status negatief beïnvloeden. Wetenschappers hebben daarom gekeken naar de relatie tussen vitamine C en de mentale vitaliteit bij gezonde volwassenen.
 
Gezonde volwassenen tussen de 20 en 39 jaar namen deel aan het onderzoek. De deelnemers hadden geen acute of chronische ziekten zoals hypertensie, diabetes of darmklachten. De 214 deelnemers ondergingen een bloedonderzoek nadat ze 12 uur voorafgaand aan de bloedafname hadden gevast. De BMI werd bepaald en rookgedrag, alcoholconsumptie en gebruik van een vitamine C-supplement werden uitgevraagd. Door middel van een vragenlijst werd de mentale vitaliteit van de deelnemers bepaald. Vervolgens namen de deelnemers met een lage vitamine C-status (n=50) nog deel aan een interventieonderzoek waarbij zij gedurende vier weken tweemaal daags 500 mg vitamine C gebruikten of een placebo. Ook na deze periode werd de mentale vitaliteit bepaald.
 
Deelnemers met een hogere vitamine C-status konden hun aandacht beter bij hun werk houden dan mensen met een lage vitamine C-status. Suppletie met vitamine C verhoogde de bloedconcentratie vitamine C en verbeterde de aandacht en het ‘opgaan’ in het werk en de cognitieve functie. Er werd geen relatie gevonden met stress, depressie of angstige gevoelens.
 
Verminderde vitaliteit wordt gekarakteriseerd als een toename in vermoeidheidsklachten, verminderde motivatie en cognitieve achteruitgang. Dit zijn tevens de eerste symptomen van scheurbuik, een ernstig vitamine C-tekort dat vandaag de dag in de westerse wereld zelden meer voorkomt. Een lage vitamine C-status komt onder jong volwassenen echter geregeld voor door ongunstige voeding en leefstijl. Suppletie met 1000 mg vitamine C zou zinvol kunnen zijn om de mentale vitaliteit te verbeteren als er sprake is van een tekort.
 
De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier lezen.
 
Referentie:
Sim, M., Hong, S., Jung, S., Kim, J. S., Goo, Y. T., Chun, W. Y., & Shin, D. M. (2021). Vitamin C supplementation promotes mental vitality in healthy young adults: results from a cross-sectional analysis and a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. European Journal of Nutrition, 1-13.
 
Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/vitamine-c-voor-mentale-vitaliteit.html

Comments are closed.