Vitamine B9 beschermt de darmen

DarmkankerFoliumzuur of Vitamine B9 (B11 in sommige landen) biedt vele voordelen voor onze gezondheid. Uit studies in verschillende wetenschappelijke vakbladen blijkt dat foliumzuur in staat is om de kans op het ontstaan van darmkanker te halveren. Het volstaat om 400 microgram vitamine B9 per dag in te nemen. Het meest toonaangevende bewijs werd in een Amerikaanse studie geleverd. Aan het onderzoek namen 300 vrouwen deel. De dames die meer dan 370 microgram foliumzuur per dag gebruikten (via groenten, fruit of een voedingssupplement) hadden een duidelijk lager darmkankerrisico dan de vrouwen die minder dan 100 microgram per dag gebruikten.
 
Volgens de onderzoekers komt foliumzuur tussen in het herstellen van beschadigd DNA-materiaal. Het is algemeen bekend dat wijzigingen in de genetische code dikwijls aan de basis liggen van het ontstaan van kanker. Voedingsspecialisten raden een dagelijkse inname van 400 microgram foliumzuur aan. Het is ook belangrijk om niet te vergeten dat prebiotica er mee helpen voor zorgen dat kankerachtige substanties geen kans krijgen om zich op de darmwand vast te zetten. Dat komt omdat ze voor een zuur 'milieu' zorgen in de dikke darm.
 
Referenties:
Pellis L, Dommels Y, Venema D, Polanen AV, Lips E, Baykus H, Kok F, Kampman E, Keijer J.
High folic acid increases cell turnover and lowers differentiation and iron content in human HT29 colon cancer cells. Br J Nutr. 07 09 10;:1-6
S. M. Zhang, N.R. Cook, C.M. Albert, J.M. Gaziano, J.E. Buring, J.E. Manson. Effect of Combined Folic Acid, Vitamin B6, and Vitamin B12 on Cancer Risk in Women. Journal of the American Medical Association, Volume 300, Issue 17, Page 2012
 
Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.