Vitamine B3 en atopisch eczeem

Atopisch eczeemEen hoge vitamine B3-spiegel bij de aanstaande moeder is gerelateerd aan een lager risico van atopisch (constitutioneel) eczeem bij het nageslacht vanaf een leeftijd van twaalf maanden.

 

De studie werd uitgevoerd door wetenschappers van de University of Southampton. Ze onderzochten bij 497 zwangere vrouwen de concentraties van nicotinamide (vorm van vitamine B3) en van gerelateerde metabolieten zoals kynurenine, kynureenzuur, antranilzuur, tryptofaan en N1-methylnicotinamide. De concentraties werden vervolgens gerelateerd aan het vóórkomen van eczeem bij het nageslacht op een leeftijd van zes en twaalf maanden.

 

Er werd geen relatie gezien tussen nicotinamide en gerelateerde metabolieten en het risico van atopisch eczeem bij de kinderen op een leeftijd van zes maanden. Dit was echter wel het geval bij een leeftijd van twaalf maanden. Een hoge concentratie van nicotinamide bleek gerelateerd aan een significant lager risico van atopisch eczeem met 31%. Bij een hoge concentratie van antranilzuur werd een risicoreductie van 37% gezien. De relatie tussen nicotinamide en antranilzuur en atopisch eczeem bij het nageslacht werd niet beïnvloed door andere factoren.

 

Dit is de eerste studie die een verband aantoont tussen de maternale concentraties van vitamine B3 en zijn metabolieten en het risico van atopisch eczeem bij jonge kinderen.

 

Referentie:
El-Heis S, Crozier SR, [..], Godfrey KM. Higher maternal serum concentrations of nicotinamide and related metabolites in late pregnancy are associated with a lower risk of offspring atopic eczema at age 12 months. Clin Exp Allergy 2016; 46(10):1337-43

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.