Vegetariërs hebben gezondere niveaus van ziektemarkers dan vleeseters

VegetarischEet jij weinig tot geen vlees? Dan hebben we goed nieuws! Vegetariërs lijken een gezonder biomarkerprofiel te hebben dan vleeseters, en dit geldt voor volwassenen van elke leeftijd en gewicht. Dit blijkt uit nieuw onderzoek onder zo'n 177.000 Britse volwassenen.

 

Wat zijn biomarkers?

Biomarkers zijn biologische markers die aan kunnen geven dat iemand ziek is, die kunnen voorspellen hoe ernstig een ziektebeloop zal zijn, of die laten zien of een behandeling werkt of niet. Ze worden ook op grote schaal gebruikt om onder meer het effect van diëten op de gezondheid te beoordelen.
 

Het onderzoek

Om te begrijpen of voedingskeuzes een verschil kunnen maken voor de niveaus van deze biomarkers in bloed en urine, hebben onderzoekers van de Universiteit van Glasgow een onderzoek uitgevoerd waarbij gegevens werden geanalyseerd van zo'n 177.000 gezonde deelnemers (in de leeftijd van 37-73 jaar).
 
Deelnemers werden gecategoriseerd als:

  • vegetarisch (eet geen rood vlees, gevogelte of vis; 4.111 deelnemers), of;
  • vleeseters (166.516 deelnemers)

 
De onderzoekers onderzochten 19 bloed- en urine-biomarkers die verband houden met diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, lever-, bot- en gewrichtsgezondheid en nierfunctie.
 

Het resultaat

Zelfs na rekening te hebben gehouden met mogelijk invloedrijke factoren zoals leeftijd, geslacht, opleiding, etniciteit, obesitas, roken en alcoholgebruik, bleek uit de analyse dat vegetariërs in vergelijking met vleeseters significant lagere niveaus van 13 biomarkers hadden, waaronder: totaal cholesterol, biomarkers gekoppeld aan hart- en vaatziekten, leverfunctiemarkers, totale proteïne, en creatinine (marker voor verslechtering van de nierfunctie).
 

Maar juich niet te vroeg...

Vegetariërs hadden echter ook lagere niveaus van gunstige biomarkers, waaronder high-density lipoproteïne 'goed' (HDL) cholesterol, en vitamine D en calcium (gekoppeld aan de gezondheid van botten en gewrichten). Bovendien hadden ze een significant hoger gehalte aan vetten (triglyceriden) in het bloed en cystatine-C (wat kan wijzen op een slechtere nierfunctie).
 
Naast het niet eten van rood en bewerkt vlees dat in verband wordt gebracht met hartaandoeningen en sommige vormen van kanker, hebben mensen die een vegetarisch dieet volgen, de neiging om meer groenten, fruit en noten te consumeren die meer voedingsstoffen, vezels en andere potentieel heilzame verbindingen bevatten.
 
Deze voedingsverschillen kunnen helpen verklaren waarom vegetariërs lagere niveaus van ziektebiomarkers lijken te hebben die kunnen leiden tot celbeschadiging en chronische ziekten, zeggen de onderzoekers.
 
Bron: Frecious

Comments are closed.