Veganisme is voorwaardelijk gunstig bij diabetes

Stop diabetesVoedingspatronen die als gezond bekendstaan, kunnen grote betekenis hebben bij zowel de preventie als behandeling van diabetes type 2. Volgens een systematische review1 uit Italië geldt dat ook voor veganistische voeding. Maar een waarschuwing is op zijn plaats vanwege een mogelijk tekort aan belangrijke voedingsstoffen door het mijden van dierlijke producten.

 
Voor alle relevante, tot mei 2020 in het Engels verschenen studies werd nagegaan wat veganisme voor effect heeft op de kans diabetes te ontwikkelen en op bloedsuikerwaarden en complicaties bij diabetici. Er werden zeven observatiestudies en acht RCT’s in de review opgenomen. Daaruit viel af te leiden dat door veganistische voeding de prevalentie van diabetes lager wordt. Ook zijn er gunstige effecten bij mensen die de ziekte al hebben omdat hun bloedsuikerwaarden erdoor afnemen. Bovendien verbetert de bloedsuikerregulatie door een evenwichtiger verhouding tussen de hormonen insuline en glucagon.
 
Het blijft wel de vraag of veganisme de meest voor de hand liggende preventie- en behandelkeuze is omdat er ook voedingstekorten dreigen. De bekendste daarvan is vitamine B12, die van extra belang is bij diabetici die metformine gebruiken omdat dit medicijn tot een tekort kan leiden. Andere nutriënten waaraan tekorten kunnen optreden, zijn calcium, vitamine D, ijzer, zink, omega-3-vetzuren en hoogwaardige proteïnen. Extra alertheid is nodig bij specifieke groepen veganisten, zoals broze ouderen, adolescenten en zwangere of borstvoedende vrouwen.
 
Als gunstige voedingsmiddelen bij (preventie van) diabetes worden veelal genoemd: groente en fruit, volle granen, peulvruchten en noten, bij vermindering van verzadigde en transvetten. Dat vinden we ook terug bij andere voedingspatronen die vergelijkbare voordelen bij diabetes kennen, zoals vegetarische, mediterrane voeding of een voeding laag in koolhydraten en hoog in proteïne.2 Daar is de kans op voedingstekorten echter veel kleiner.
 
Referenties:
1 Pollakova D, Andreadi A, Pacifici F, et al. The Impact of Vegan Diet in the Prevention and Treatment of Type 2 Diabetes: A Systematic Review. Nutrients. 2021 Jun 21;13(6):2123. 2 Khazrai YM, Defeudis G, Pozzilli P. Effect of diet on type 2 diabetes mellitus: a review. Diabetes Metab Res Rev. 2014 Mar;30 Suppl 1:24-33.
 
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5543

Comments are closed.