Vasten voor vermindering van chronische ziekte

vastenIn het orthomoleculaire werkveld is al lang de notie doorgedrongen dat vasten cliënten uitstekende gezondheidsvoordelen oplevert als het gaat om preventie van chronische ziekte. Een onlangs verschenen studie van de University of Southern California verifieert die notie verder. Uit hun studie blijkt dat een vijfdaagse vast één keer per maand niet alleen tot gewichtsverlies kan leiden, maar bovendien iemands risico op chronische ziekte vermindert (Wei, 2017).

 

Voor 71 volwassen deelnemers aan de studie van de USC Leonard Davis School voor gerontologie, bleek het vijfdaagse vasten een keer per maand cardiovasculaire risicofactoren te verminderen. Het betrof de bloeddruk, de ontstekingsmarker C – reactief proteïne, evenals bloedsuikerspiegels en verlagingen van het hormoon IGF-1. Het vijfdaagse vasten, iedere maand gedurende drie maanden resulteerde verder in kleinere tailles, gewichtsverlies en een lager vetpercentage lichaamsvet, maar wel met behoud van spiermassa. Volgens de studie verminderde het risico op kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en andere aan leeftijd gerelateerde aandoeningen.

 

‘Deze studie levert het bewijs dat mensen aanzienlijke gezondheidsvoordelen kunnen verkrijgen door middel van periodiek vasten. Het is een voedingspatroon dat calorische restrictie nabootst en is ontworpen om op te treden tegen het verouderingsproces’, zei Valter Longo, directeur van het USC Longevity Instituut. Voorafgaande studies hebben een aantal voordelen voor de gezondheid van muizen aangegeven, maar dit is de eerste gerandomiseerde klinische studie met voldoende deelnemers om aan te tonen dat het dieet haalbaar, effectief en veilig voor de mens is.

 

Referentie:
Min Wei, Valter D. Longo et al. Fasting-mimicking diet and markers/risk factors for aging, diabetes, cancer, and cardiovascular disease. Science Translational Medicine, 2017; 9 (377)

 

Bron: https://www.orthofyto.com/nieuws/vasten-vermindering-chronische-ziekte/

Comments are closed.