Vaatfunctie verbetert met bietensap

BietensapEen adequate inname van nitraat door middel van de consumptie van bietensap leidt tot een verbetering van de vaatfunctie bij personen met een verhoogd cholesterolgehalte.

 

Er namen 69 proefpersonen aan de studie deel met een te hoog cholesterolgehalte. De personen werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Ze kregen gedurende zes weken dagelijks 250 ml nitraatrijk of -arm bietensap.

 

In de suppletiegroep werd een significante verbetering van 24% gezien van de Flow-Mediated Dilatation (FMD) ten opzichte van het begin van de studie. FMD is een maat voor de endotheelafhankelijke vaatverwijding (vasodilatatie). In de placebogroep werd juist een verslechtering gezien van de FMD. Ook werd er onder invloed van het nitraatrijke bietensap een kleine verbetering gezien van de polsgolfsnelheid in de aorta; de snelheid waarmee de bloeddrukgolf zich door de aorta beweegt. Tevens leidde inname van het nitraatrijke bietensap tot een significante afname van de plaatjesaggregatie met 8%, terwijl deze significant toenam in de placebogroep met gemiddeld 10%. Er werden geen bijwerkingen gemeld door de proefpersonen. Opvallend was dat onder invloed van het nitraatrijke sap de samenstelling van het microbioom in de mond veranderde, zoals bleek uit het aandeel van 78 bacteriesoorten in de mondflora. Dit was niet het geval bij het nitraatarme bietensap.

 

De vaatfunctie van personen met een te hoog cholesterolgehalte kan verbeteren onder invloed van nitraatrijk bietensap. De verbetering gaat gepaard met een verandering van de mondflora.

 

Referentie:
Velmurugan S, Gan JM, [..], Ahluwalia A. Dietary nitrate improves vascular function in patients with hypercholesterolemia: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Am J Clin Nutr 2016; 103(1):25-38

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.