UC-II bij knie-belastende activiteit

Versleten knieVoedingssuppletie met ongedenatureerd collageen (UC-II) kan actieve volwassenen helpen om langer te kunnen blijven sporten zonder knieklachten. Mensen die tijdens of na het sporten last krijgen van de knieën kunnen baat hebben bij gebruik van UC-II. De knieën kunnen langer belast worden zonder pijn en de flexibiliteit van het kniegewricht verbetert.
 
In een nieuwe Duitse studie werd het effect bestudeerd van gebruik van ongedenatureerd collageen type II (UC-II) op het krijgen van knieklachten door sport. Aan de studie namen 96 gezonde volwassenen deel die gewricht belastende sporten uitoefenen, zoals voetbal, basketbal, handbal, volleybal, tennis, rennen, etc.
 
Om mee te kunnen doen aan de studie moesten de deelnemers minstens drie maanden last hebben van (voorbijgaande) knieklachten tijdens of direct na het sporten. Verder moesten zij minstens een score van 5 hebben op de Likert-schaal (schaal van 0-10 punten), wat betreft de mate van ongemak of pijn aan gewrichten na het uitvoeren van 30 tot 150 stappen tijdens de Single-Leg Step-Down test (SLSD).
De SLSD is een knie-belastende activiteit waarmee sport-gerelateerd ongemak aan de knieën kan worden gemeten.
De leeftijd van de deelnemers varieerde van 20-55 jaar en de BMI tussen 19 en 29,9 kg/m2.
 
De ene helft van de deelnemers kreeg 40 mg UC-II per dag, gedurende 24 weken, en de andere helft kreeg placebo. Elke vier weken werd de SLSD test afgenomen, werd de flexibiliteit van het kniegewricht gemeten (buigen en strekken) en werd de KOOS-vragenlijst ingevuld. Daarnaast hielden de deelnemers zelf dagelijks het aantal stappen bij in een dagboek.
 

Minder snel last van de knieën

Na 24 weken waren er in de UC-II-groep duidelijke verbeteringen opgetreden ten opzichte van het begin en ten opzichte van placebo. Ook in het dagelijkse leven was er minder ongemak voor de knieën, bijvoorbeeld bij het traplopen [1,2]. Hierbij waren er wat verschillen te zien tussen mannen en vrouwen en tussen jongere (20-35 jaar) en oudere (>35 jaar) deelnemers.
Zo was bij mannen het effect op het aantal dagelijkse stappen groter dan bij vrouwen. Het aantal pijnloze stappen in de SLSD-test was meer toegenomen bij jongere dan bij oudere deelnemers. Ook het effect op kniepijn na het sporten was sterker bij jongere deelnemers [1]. De flexibiliteit van het kniegewricht was duidelijk toegenomen bij mensen boven de 35 jaar en gold meer voor vrouwen [2].
 
De onderzoekers concluderen dat gebruik van UC-II (40 mg/d) gewrichtsklachten tijdens lichamelijke activiteit kan verminderen en het functioneren van het kniegewricht kan verbeteren en mogelijk de progressie van mobiliteitsbeperkende klachten zou kunnen afremmen [1,2].
 

Bescherming en herstel gewrichtskraakbeen

Het collageen in gewrichtskraakbeen bestaat voornamelijk uit type II collageen. Eerdere studies hebben laten zien dat inname van een lage dosis collageen type II, in ongedenatureerde vorm (UC-II), gewrichtsontsteking remt en afbraak van gewrichtskraakbeen kan tegengaan [1]. De werking zou tot stand komen via contact met het darmgeassocieerd lymfoïde weefsel (Peyerse platen).
UC-II bevat glycoproteïnestructuren die herkend kunnen worden door immuuncellen in Peyerse platen. Hierdoor zou de vorming van type II collageen-specifieke regulatoire T-cellen (Treg-cellen) gestimuleerd worden. Deze Treg-cellen verspreiden zich vervolgens via de bloedcirculatie. Wanneer zij een ontstoken (knie)gewricht bereiken scheiden ze ontstekingsremmende cytokinen uit waardoor de ontsteking vermindert en het kraakbeen kan herstellen [1].
 

Referenties:

  1. Knaub K, Schön C, Alt W, et al. UC-II® Undenatured Type II Collagen Reduces Knee Joint Discomfort and Improves Mobility in Healthy Subjects: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Study. J Clin Trials. 2022;12:492.
  2. Schön C, Knaub K, Alt W, et al. UC-II Undenatured Type II Collagen for Knee Joint Flexibility: A Multicenter, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Study. J Integr Complement Med. 2022 Apr 4. Epub ahead of print.

 
Bron: SpringfieldNutra

Comments are closed.