Ubiquinol zinvol bij inspanning

Co-enzym-Q10Suppletie met ubiquinol - de actieve vorm van coënzym Q10 - kan mogelijk oxidatieve schade door intensieve inspanning verminderen. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd tijdens het jaarcongres van de Spanish Society of Physiological Sciences.

 

De wetenschappers verdeelden honderd brandweermannen van de brigade in de stad Granada in een suppletie- en placebogroep. De mannen in de suppletiegroep kregen gedurende twee weken dagelijks 200 mg ubiquinol, de andere mannen kregen gedurende dezelfde periode een placebo. Er werd vijf maal een bloedmonster afgenomen: aan het begin en einde van de suppletieperiode, voor en na de eerste inspanningstest en nog eens 24 uur later en voor en na de tweede inspanningstest. Er werd gekeken naar het effect van suppletie op de hematocrietwaarde, de bloedplaatjes en het hemoglobinegehalte.

 

Na de eerste fysieke inspanningstest en ook 24 uur later was er onder invloed van ubiquinolsuppletie een toename van rode bloedcellen, het hemoglobinegehalte en de hematocrietwaarde in vergelijking met de placebogroep. De verschillen van gemiddeld 2% tot 3% waren significant.

 

De resultaten suggereren dat suppletie met ubiquinol leidt tot behoud van het aantal rode bloedcellen bij inspanning. Mogelijk komt dit doordat de antioxidatieve eigenschap van ubiquinol oxidatieve schade aan rode bloedcellen door inspanning kan voorkomen.

 

Referentie:
Sarmiento A, Kajarabille N, [..], Ochoa JJ. Ubiquinol improves hematocrit and hemoglobin during strenuous exercise. 37ste jaarcongres van de Spanish Society of Physiological Sciences (SECF), Granada, Spanje, september 2014

 

Bron: Ortho.nl

 

 

  Printversie Ubiquinol zinvol bij inspanning

Comments are closed.