Tussenstand chlorella cardiovasculair

ChlorellaEen Iraanse meta-analyse heeft een tussenstand berekend voor alle klinische studies rond chlorella en hart- en vaatziekten. Chlorella verlaagt totaal cholesterol, LDL-cholesterol, bloeddruk (systole en diastole), en nuchtere bloedglucose. De impact op triglyceriden, HDL-cholesterol en body mass index lijkt dan weer nil. De meta-analyse omvatte 19 studies met bijna 800 deelnemers.
 

Verbetering van het cardiovasculaire profiel was duidelijker bij ongezonde patiënten, die te hoge bloedvetten of leververvetting hadden. Het bloedverlagend effect was zelfs beperkt tot de groep van patiënten met een te hoge bloeddruk.

 

De auteurs vermelden mineralen (kalium), vitaminen, proteïne, vezel, omega-3, chlorofyl, carotenoïden en andere bioactieve stoffen die de voedzaamheid van chlorella bepalen. Het vezelgehalte van 13 g per 100 g kan helpen de (her)opname van cholesterol te verhinderen. De carotenoïden zijn erg goed opneembaar, beter opneembaar dan die uit eigeel. De Iraanse wetenschappers suggereren ook dat carotenoïden bijdragen aan een lager cholesterol, omdat ze op de cholesterolsynthese en LDL-cholesterolreceptoren inwerken.

 

Er is een grote behoefte naar meer en betere studies daar de kwaliteit van het huidige bestand aan studies maar matig is. Resultaten van alle studies liggen wel min of meer op dezelfde lijn.

 

Referentie:
Fallah AA, Sarmast E et al. Effect of Chlorella supplementation on cardiovascular risk factors: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr. 2017 Oct 3. pii: S0261-5614(17)31351-1. doi: 10.1016/j.clnu.2017.09.019

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/3363

Comments are closed.