Thiamine vermindert moeheid bij IBS-patiënten

ThiamineHoge dosis thiamine is in staat om vermoeidheid terug te dringen bij patiënten met een inflammatoir darmsyndroom (IBS). Dat blijkt uit een Deense studie uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Aarhus. De studie was placebo-gecontroleerd en er namen 40 patiënten aan deel.
 
Vijftien tot 54% van alle IBS-patiënten kampt met moeheid, wat ze een van de meest voorkomende symptomen van IBS maakt. Bij een kwart van de patiënten kunnen we spreken van chronische vermoeidheid. Aan de studie namen enkel patiënten met chronische vermoeidheid deel, de helft met colitis ulcerosa, de andere helft met crohn. Vooraf werd bij 12 patiënten een te laag thiamineniveau gemeten.
 
De vermoeidheidsscore daalde onder het thiamine-regime van ongeveer 15 naar 11 punten. Na 12 weken daalde bij 45% de vermoeidheid naar een niveau vergelijkbaar met gezonde leeftijdsgenoten van hetzelfde geslacht. De number-to-treat bedroeg 2,9. Dat betekent dat drie patiënten met thiamine behandeld moeten worden om één patiënt zich beduidend beter te laten voelen.
 
Thiamine of vitamine B1 is nodig om koolhydraten te verbranden. Mogelijk is er bij deze groep van patiënten een probleem met het transport van thiamine van het bloed naar de mitochondriën. Een hoge dosis kan dat transportprobleem omzeilen, omdat thiamine dan via (passieve) diffusie in plaats van (actieve) transporters de cel in kan geraken.
 
De dosis thiamine (thiamine-hydrochloride) bedroeg 600 tot 1800 mg per dag, afhankelijk van geslacht en lichaamsgewicht. Er waren weinig bijwerkingen verbonden aan de behandeling.
 
Referentie:
Bager P, Hvas CL, Rud CL, Dahlerup JF. Randomised clinical trial: high-dose oral thiamine versus placebo for chronic fatigue in patients with quiescent inflammatory bowel disease. Aliment Pharmacol Ther. 2021 Jan;53(1):79-86. doi: 10.1111/apt.16166. Epub 2020 Nov 18. PMID: 33210299.
 
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5483

Comments are closed.